Președintele brazilian Jair Bolsonaro a suferit o înfrângere usturătoare duminică după ce candidații susținuți de acesta la alegerile locale au obținut scoruri dezastruoase, scrie The Guardian.

Jair BolsonaroFoto: Xinhua/Avalon.red / Avalon Editorial / Profimedia

Alegerile locale de duminică au reprezentat prima oportunitate a președintelui brazilian de a-și testa popularitatea după izbucnirea pandemiei de COVID-19, rezultatele aducând înfrângeri dureroase pentru candidații susținuți de Bolsonaro în mai multe orașe-cheie.

„Valul de extremă dreaptă care l-a făcut pe Bolsonaro președinte s-a transformat într-un murmur”, afirmă analistul politic brazilian Josias de Souza.

Bolsonaro, care încă nu l-a felicitat pe președintele ales Joe Biden pentru victoria sa la alegerile prezidențiale americane, a susținut public candidați de dreapta în șase orașe-capitală ale statelor braziliene, patru dintre aceștia suferind înfrângeri grele.

În Manaus, Alfredo Menezes - un prieten de patru decenii al președintelui Bolsonaro, a terminat pe locul 5. În Recife, Patrícia Domingos, despre care Bolsonaro a spus că va scăpa nord-estul Braziliei de „comunism”, a terminat pe poziția a 4-a.

În Belo Horizonte, al treilea cel mai mare oraș al Braziliei, candidatul lui Bolsonaro - un activist conservator de 23 de ani numit Bruno Engler, a fost zdrobit de primarul în exercițiu al orașului care a obținut 63% din voturi.

Însă potrivit analistului Josias de Souza, din toate înfrângerile înregistrate duminică „cea mai devastatoare a fost în São Paulo.

Acolo, în cel mai mare oraș brazilian și centrul economic al țării, candidatul lui Bolsonaro, Celso Russomanno, nu a intrat în turul doi, fiind depășit de primarul de centru-dreapta în funcție și de un politician de stânga în ascensiune numit Guilherme Boulos.

„L-am învins pe Bolsonaro, am învins proiectul său al urii, înapoierii și minciunilor care a încercat să prindă rădăcini în orașul São Paulo”, a declarat Boulos după aflarea rezultatului.

Primarul Bruno Covas a afirmat la rândul său că „democrația a câștigat și Bolsonaro a pierdut”.

Primarul evanghelic al orașului Rio de Janeiro susținut de Bolsonaro, Marcelo Crivella, a intrat în turul doi dar sondajele de opinie îl dau favorit clar pe contracandidatul său.

Un ziar brazilian a descris rezultatele de duminică drept „prăbușirea bolsonaristă”.

Candidați cu legături cu președintele brazilian au pierdut și în alte locuri.

Verișorul președintelui, Marcos Bolsonaro, a obținut doar 1.340 de voturi , 4% din total, la alegerile pentru primăria Jaboticabal.

Rogéria Bolsonaro, fosta soție a președintelui, a eșuat în tentativa de a deveni consilier al orașului Rio, obținând doar 2.033 de voturi.

Fiul lui Bolsonaro, Carlos, și-a asigurat un al doilea mandat de consilier local al orașului dar a obținut cu 36.000 de voturi mai puțin decât la anterioarele alegeri și și-a pierdut titlul de „cel mai votat consilier” în fața unui candidat socialist.

Bolsonaro a încercat să minimalizeze înfrângerile, afirmând că rezultatul este un semn bun pentru șansele de a fi reales în 2022 și că reprezintă „o înfrângere istorică” pentru stânga.

Însă analiștii spun că opusul este adevărat, o nouă generație de politicieni de stânga obținând rezultate peste așteptări.

„Stânga renăscută duminică”, a scris ziarul O Globo din Rio.

Alegerile au avut loc într-un context dificil pentru Bolsonaro, înfrângerea lui Trump, unul din cei mai importanți aliați ai săi, în alegerile prezidențiale americane lăsând proiectul său populist fără o sursă cheie de legitimitate.

În plus, doi dintre fiii președintelui brazilian sunt anchetați de procurorii anticorupție, sondajele arată o scădere a popularității sale în mai multe orașe importante iar pandemia de COVID-19, despre care criticii lui Bolsonaro spun că a fost gestionată dezastruos, a omorât peste 165.000 de brazilieni.

Săptămâna trecută Bolsonaro a respins avertismentele că pandemia s-ar agrava din nou și provoca un al doilea val și în Brazilia, afirmând despre acestea că sunt „baliverne”.