Naţiuni din zona Asia-Pacific, inclusiv China, Japonia şi Coreea de Sud, au semnat duminică cel mai mare acord comercial din lume, în vigoare în zone reprezentând o treime din populaţia lumii şi din PIB-ul mondial, informează agenţia Bloomberg, preluată de Mediafax.

HotNews.roFoto: Hotnews

Liderii din 15 naţiuni, inclusiv din Australia şi Noua Zeelandă, precum şi din cele zece state membre al Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei au semnat Parteneriatul Economic Regional Complet (RCEP). Acordul a fost semnat în ultima zi a summitului Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN), organizat prin videoconferinţă de Vietnam.

"Finalizarea negocierilor reprezintă un mesaj puternic pentru afirmarea rolului ASEAN în susţinerea sistemului comercial multilateral", a declarat premierul Vietnamului, Nguyen Xuan Phuc. "Acordul va contribui la dezvoltarea reţelelor de aprovizionare perturbate de pandemie şi la stimularea relansării economice", a precizat Nguyen Xuan Phuc.

Pentru a intra în vigoare, Acordul RCEP va trebui ratificat de cel puţin şase state din cadrul Asociaţiei Naţiunilor din Sud-Estul Asiei (ASEAN) şi de trei parteneri din afara organizaţiei, a declarat ministrul Comerţului din Singapore, Chan Chun Sing. Guvernul din Singapore intenţionează să aprobe formal Acordul "în următoarele luni", a precizat el.

Susţinătorii Acordului RCEP, care va acoperi o zonă cu o populaţie de 2,2 miliarde de oameni şi cu un PIB total de 26.200 de miliarde de dolari (22.100 miliarde euro), afirmă că tratatul va stimula relansarea economică prin reducerea taxelor vamale, consolidarea reţelelor de aprovizionare şi standardizrea noilor reglementări în comerţul online.

India s-a retras anul trecut din negocierile pentru acest acord comercial. Premierul Narendra Modi a declarat că Acordul RCEP ar afecta nivelul de trai al cetăţenilor indieni, în principal al celor mai vulnerabili. India poate adera ulterior la acest acord.

Unii experţi cred că Acordul RCEP va modifica dinamica regională în favoarea Chinei, dar acest lucru va depinde de abordarea viitoarei Administraţii din SUA, a preşedintelui Joseph Biden. Acordul RCEP evidenţiază modul în care decizia preşedintelui în funcţie, Donald Trump, de retragere a SUA din negocierile Parteneriatului Trans-Pacific (TPP) a afectat abilităţile Washingtonului de contracarare a influenţei regionale a Chinei.