O organizație neguvernamentală rusă a construit o replică a unui lagăr de prizonieri din al Doilea Război Mondial printr-un grant acordat pentru educarea patriotică a copiilor, scrie The Moscow Times.

Lagarul pentru copii din KareliaFoto: Captura video

Elevii vor putea să exploreze locația care va include turnuri de pază, barăci și garduri de sârmă ghimpată după ce lagărul va fi deschis în luna decembrie.

Situat în republica rusă Karelia aflată la granița cu Finlanda, lagărul imită cele construite de armata finlandeză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a găzdui prizonieri ruși.

„Sperăm să vedem și foști prizonieri aici”, afirmă Natalia Abramova, directoarea ONG-ului Otkrytye Vozmozhnosti (Oportunități Deschise) care a ridicat lagărul. Organizația acesteia este listată ca una dedicată ajutorării copiilor cu dizabilități.

„Ei [foștii prizonieri] vor putea să își împărtășească amintirile cu copii”, a mai afirmat Abramova, adăugând că vizitatorii tineri vor putea lua parte la „jocuri militare patriotice” și „lecții de curaj” ca parte a „weekendului patriotic” care va fi organizat săptămânal.

ONG-ul a câștigat un grant în valoare de 36.000 de dolari pentru ridicarea lagărului, banii făcând parte dintr-un program finanțat de stat menit să spună povestea copiilor internați în lagăre în perioada războiului.

Istoricii afirmă că în jur de 4.000 de civili sovietici, printre care copii, femei și vârstnici, și-au pierdut viața în mai multe lagăre de transfer deschise de Finlanda între 1941-1944.

Lagărul fals construit în Karelia este ultimul exemplu al eforturilor depuse de autoritățile ruse de a folosi istoria sovietică și din perioada războiului pentru a inspira tânăra generație.

Președintele rus Vladimir Putin, care promovează de mult timp patriotismul drept unică idee națională a Rusiei, a înființat o mișcare militară patriotică pentru tineret în 2015 și a dispus introducerea patriotismului și istoriei războiului în programa școlară mai devreme în cursul acestui an.

Criticii proiectului afirmă că autoritățile urmăresc promovarea unei istorii agresive și militaristice.

„Războiul nu este un spectacol pentru copii ci un lucru foarte serios”, a declarat Mikhail Goldenberg, directorul Muzeului Național al Kareliei.

Citește și: