O anestezistă belgiană în vârstă de 51 de ani a fost condamnată la trei ani de închisoare în Pau (sud-vest) pentru uciderea unei britanice după ce a efectuat o cezariană în timp ce era beată, în Franța, în 2014, relatează AFP.

Helga WautersFoto: Captura YouTube

Pe lângă pedeapsa maximă reținută și interdicția de a practica, anestezistei Helga Wauters i s-a ordonat să plătească 1,4 milioane de euro rudelor victimei, britanica Xynthia Hawke.

Este vorba despre fiul ei, care a supraviețuit nașterii, partenerul victimei, sora acesteia și părinților, Helen și Fraser Hawke, care au rămas în Marea Britanie din cauza crizei sanitare.

”Este pentru prima dată când justiția a ajuns la pedeapsa maximă pentru un medic responsabil de omor”, a declarat avocatul rudelor victimei, Philippe Courtois, salutând o „decizie excepțională”.

Acum liberă, sub control judiciar, după ce anestezista petrecuse două luni în arest preventiv la vremea respectivă, va trebui să se întoarcă în închisoare, în Franța sau în Belgia, cu excepția cazului în care decide să facă apel.

Ea a fost trimisă în judecată pentru că a comis o serie de erori medicale după ce a operat o cezariană sub influența alcoolului asupra Xynthiei Hawke, britanică de 28 de ani, pe 26 septembrie 2014.

Instalată în Franța, tânăra Xynthia, originară din Somerset (sudul Regatului Unit), a murit ca urmare a lipsei de oxigen.

Ce s-a întâmplat

Potrivit anchetei, medicul, recrutat cu zece zile mai devreme de o clinică din Orthez, intubase tractul digestiv, în locul tractului respirator.

Apoi ea nu a reușit să facă să funcționeze ventilatorul din sala de operație. Au trebuit să intervină serviciile medicale de urgență din Franța și să aibă grijă de pacientă, ”albastră”, în stop cardio-respirator.

În fața anchetatorilor, anestezista recunoscuse că își începuse ziua bând votcă amestecată cu apă, „ca în fiecare zi”, ca să nu mai tremure.

În casa ei, jandarmii au găsit 14 sticle de votcă.

Helga Wauters fusese recrutată în Orthez printr-o agenție de ocupare a forței de muncă, fără nicio verificare a trecutului ei. Cu toate acestea, în Belgia, tocmai fusese concediată în 2013 și 2014 pentru abateri grave legate de dependența ei.