Un naufragiu de pe coasta Libiei a lăsat cel puțin 74 de morți, a declarat joi Organizația Internațională pentru Migrație (OIM), în timp ce căutările pentru găsirea tuturor victimelor continuă în afara țării afectate de haos, potrivit AFP.

Migranți pe coasta libianăFoto: UN News

"Membrii OIM au raportat un naufragiu teribil care a lăsat cel puțin 74 de morți astăzi (joi) în largul Khuma pe coasta libiană", a declarat agenția ONU, specificând că 47 de supraviețuitori au fost aduși la mal de paznicii de coastă și de pescari libieni.

Până în prezent, 31 de cadavre au fost recuperate și „căutarea celorlalte victime continuă”, precizează OIM.

În ultimele două zile, 19 persoane, inclusiv doi copii, s-au înecat după ce două bărci s-au răsturnat, a spus agenția, adăugând că nava ONG Open Arms - singura care operează în prezent în centrul Mediteranei - a salvat 200 oameni în trei operațiuni.

De la începutul anului, cel puțin 900 de oameni s-au înecat în Marea Mediterană încercând să ajungă pe țărmurile europene, potrivit OIM.

Peste 11.000 de persoane au fost returnate în Libia, „cu riscul de a le expune la încălcări ale drepturilor omului, detenție, abuz, trafic (uman) și exploatare”, denunță agenția ONU în comunicatul său de presă.

Pe un fundal de ingerință străină, Libia este în prezent împărțită între două autorități rivale: Guvernul Unității Naționale (GNA), cu sediul în Vest la Tripoli și recunoscut de ONU, și o putere al cărei lider este generalul Khalifa Haftar.

După eșecul ofensivei lansate de mareșalul Haftar în aprilie 2019 pentru a pune mâna pe capitala Tripoli, luptele au încetat din iunie 2020.

O încetare a focului permanent a fost încheiată în octombrie, iar de luni au avut loc discuții interlibiene în Tunisia, sub auspiciile ONU, pentru a încerca să scoată Libia dintr-o gravă criză politică și economică care continuă.

În ciuda nesiguranței persistente de la căderea regimului lui Muammar Gaddafi în 2011, această țară din Africa de Nord rămâne un punct de tranzit important pentru migranții - în majoritate africani - care doresc să ajungă cu orice preț în Europa.

ONG-urile își reiterează în mod regulat opoziția față de migranții arestați pe mare care să fie readuși în Libia din cauza haosului de acolo.

De asemenea, deplâng condițiile deplorabile din centrele de detenție: contrabandiștii și traficanții profită într-adevăr de instabilitatea care domnește în țara mediteraneană situată la aproximativ 300 km de coasta italiană.