Franța a adus omagiu unui copil de șase ani văzut ca cel mai tânăr erou al rezistenței franceze, ca parte a ceremoniilor desfășurate cu ocazia Zilei Armistițiului în memoria celor care au murit în Primul și Al Doilea Război Mondial, relatează The Guardian.

Marcel PinteFoto: Captura YouTube

În cadrul unei ceremonii speciale, numele lui Marcel Pinte a fost gravat pe memorialul de la Aixe-sur-Vienne, la vest de orașul central Limoges.

Marcel, cunoscut drept Quinquin după o melodie pentru copii, era curier pentru luptătorii rezistenței care s-au opus ocupării naziste în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial, strecurându-se pe lângă patrulele inamice și ducând mesaje sub cămașa sa.

Tatăl său, Eugene Pinte, era un șef local în ”Armata umbrelor” condusă de la Londra de Charles de Gaulle, care a organizat un centru de operațiuni la o fermă de pe lângă Aixe-sur-Vienne. Ferma sa a primit mesaje codate de la Londra, dar și provizii aruncate cu parașuta pe un câmp din apropiere.

Marcel a murit la doar vârsta de 6 ani pe 19 august 1944, când un detașament de luptători ai rezistenței au ajuns cu parașuta înainte de o așteptată luptă în proximitatea comunei Aixe în timp ce forțele aliate au început să elibereze Franța.

Erau puternic înarmați, iar Marcel a fost lovit de mai multe gloanțe când o mitralieră Sten s-a descărcat accidental.

”Oamenii care trec pe lângă acest monument al morților vor putea vedea numele său și mai ales vârsta”, a spus un membru al familiei, Marc Pinte.

”Este o onoare. Aruncă o lumină asupra celor care au rămas în umbră, dar au luptat pentru libertate”.

La câteva zile de la moartea lui Marcel, containere au căzut pe câmp într-o ultimă etapă de aprovizionare, dar parașutele erau negre.

”Britanicii știau că micul Marcel a jucat un rol adevărat. Parașuta era o recunoaștere trimisă familiei”, a spus Pinte pentru Le Monde.

În 1950, Marcel a fost ridicat postum la rangul de sergent al rezistenței. În 2013, a primit o legitimație oficială