SUA au avut noroc să se aleagă cu Trump - Biden i-ar putea deschide calea unui autocrat mai competent - The Guardian

de I.B.     HotNews.ro
Joi, 12 noiembrie 2020, 0:56 Actualitate | Internaţional


Joe Biden castiga alegerile (facebook)
Foto: Hotnews
Într-o țară stăpânită de emoții, personaje anoste precum Biden pot fi considerate necesare. Dar mă tem că el crede ceea ce spune. Anul trecut, adresându-se unor donatori bogați la hotelul Carlyle din Manhattan, el le-a spus nu numai că „nu i se va schimba nimănui nivelul de trai, nimic fundamental nu se va schimba”, ci și că „trebuie să fiți în măsură să ajungeți la consens în cadrul sistemului nostru”. În acest context, consensul arată a conciliatorism, scrie The Guardian, citat de Rador.

Se poate argumenta că tentativa lui Obama de a reconcilia forțe ireconciliabile, de a cosmetiza faliile, i-a creat lui Donald Trump ocazia de care avea nevoie. În loc să confrunte băncile a căror lăcomie nesăbuită a provocat criza financiară, el i-a permis secretarului trezoreriei Timothy Geithner să le salveze de la faliment, consimțind ca 10 milioane de familii să-și piardă locuințele. Sub Obama, departamentul justiției și parchetul general au blocat încercările de urmărire în instanță a potențialelor infracțiuni ale finanțiștilor. El a insistat pe acorduri comerciale care erodau drepturile muncitorilor și normele de mediu și a prezidat peste expansiunea inegalității și concentrarea averilor, peste degradarea condițiilor de muncă și peste fuziuni și achiziții de companii record. Cu alte cuvinte, el nu a spart consensul care a ajuns să devină ideologia dominantă a vremurilor noastre: neoliberalismul.

Neoliberalismul a fost concis definit de William Davies, profesor la Goldsmiths College, drept „uzurparea [«disenchantment» în original - n.trad.] politicii de către economie”. Neoliberalismul vede politica drept un mijloc ineficient ori ilegitim de propășire socială. Procesul decizional ar trebui transferat „pieței”, care este un eufemism pentru puterea banilor. Prin vânzare și cumpărare stabilim o ierarhie naturală a învingătorilor și perdanților. Orice tentativă de a interveni în descoperirea acestei ordini naturale - impozitarea bogaților, redistribuirea bunăstării, reglementarea mediului de afaceri - va inhiba progresul social.

Neoliberalismul uzurpă politica prin aspirarea puterii din voturile populației. Când guvernul își abandonează ambiția de a modifica realitățile sociale sau de a oferi dreptate socială, politica devine irelevantă pentru viața oamenilor. E percepută doar ca o pălăvrăgeală a unei elite distante. Și acea uzurpare devine deposedare de drepturi.

Înainte ca neoliberalismul să provoace crahul din 2008 doctrinele lui erau tratate drept ortodoxie de întregul spectru politic. Obama a avut ocazia să evadeze din această cușcă, să lupte cu forțele disimulate în spatele „pieței” și cu clivajele sociale provocate de ele. Dar el a ales să nu profite de ea. Eleganța și bunul simț nu pot învinge de unele singure nedreptatea structurală.

Trump s-a năpustit în acest vid politic. Haotic și lipsit de scrupule, el a atacat consensul neoliberal în unele privințe, rupând tratate comerciale, dar din alte puncte de vedere l-a consolidat. Însă ideea importantă este că el a fost un monstru creat chiar de către acel consens. Succesul lui a fost produsul falsei unități și falsei vindecări promovate de consensul elitei politice. Când politica uzuală nu oferea decât umilință și frustrare, oamenii s-au întors spre o anti-politică marcată de virulență și demagogie.

Biden s-a deplasat mai la stânga față de vremea în care era vicepreședintele lui Obama. Programul lui cuprinde unele măsuri solide. Dar există acolo și o hotărâre de a nu rupe consensul prin confruntarea directă cu clasa donatorilor. „Revoluția energiei curate” propusă de el prevede investiții masive în regenerabile și într-o infrastructură mai verde, dar acoperă jumătate din efortul necesar pentru evitarea catastrofei climatice. Totuși, fără un program activ de casare a infrastructurii murdare și de a se lăsa combustibilii fosili în subteran - altfel spus, fără a se confrunta direct cu capitalul fosil -, va fi mai puțin eficientă decât își imaginează el.

Măsurile lui pentru sprijinirea micilor firme sunt pozitive, dar nu vor conta prea mult dacă nu va fragmenta marile companii, începând cu giganții tehnologici. El a promis că va mări impozitele pentru bogați. Însă plutocrații îi vor râde în față dacă nu va porni un război contra paradisurilor fiscale și regimurilor opace, începând chiar cu statul lui, Delaware. Dacă Biden nu va uni populația împotriva oligarhilor care controlează țara, oamenii vor rămâne dezbinați.

Biden va fi frânat și de circumstanțe. Se va confrunta cu un Senat ostil dacă democrații nu vor câștiga ambele poziții de senator în Georgia. Numirile făcute de Trump asigură că nu numai Curtea Supremă, dar și mulți judecători federali vor căuta să obstrucționeze măsurile progresiste. O mare parte a timpului și-o va petrece stingând flăcările pandemiei și pe ale crizei economice și sociale provocate de ea.

Poate părea stranie observația că SUA au avut noroc să se aleagă cu Trump, dar chiar au fost norocoase dintr-un punct de vedere: chiar dacă el e ahtiat după putere și e lipsit de orice urmă de conștiință și compasiune, el mai este și pripit și incompetent și nici nu a urmat vreun program clar. Cu alte cuvinte, și-ar fi dorit să fie dictator, dar nu avea nici o șansă. A mai avut și ghinion: în lipsa pandemiei ar fi putut câștiga din nou. Însă el a bătătorit deja o potecă pentru cineva mai eficient: cineva cu aceeași absență a constrângerilor morale ca și Trump, dar cu un program bine determinat și o gândire cumpănită, strategică. Dacă Biden nu va rupe consensul politic, în 2024 el i-ar putea deschide ușa unui autocrat competent. În revista Atlantic Zeynep Tufekci a numit deja câțiva candidați plauzibili și înfricoșători.

Înainte de a ne gândi la soluții, cred că trebuie să admitem posibilitatea ca politica americană să nu mai fie reparabilă. Sistemul este ferecat cu un lacăt constituțional; e îndatorat puterii banilor, care s-a consolidat prin decizia catastrofală „Citizens United” a Curții Supreme ce a eliminat plafonul cheltuielilor politice în materie de lobby; și e posibil ca acum el să fie confuz, înspăimântat și furios dincolo de orice speranță. Dar, dacă există totuși o soluție, ea trebuie să includă și revenirea politicului.

Cum ar arăta ea? Suspectez că ar însemna un populism de stânga gălăgios care să atace miliardarii, marii donatori din politică, anularea programelor publice de protecție și infracționalitatea financiară și care să pledeze pentru o redistribuire radicală atât a bunăstării cât și a puterii politice. Ar trebui să treacă peste obstrucțiile Senatului și Curții Supreme, adresându-se direct populației. Ar trebui să clădească și să susțină mișcări sociale mai puternice decât Partidul Democrat, folosindu-și baza activistă nu doar pentru a câștiga alegeri, ci și pentru a realiza schimbarea politică.

Chiar dacă Biden este un cameleon politic și chiar dacă eu nu voi abandona niciodată speranța, e greu să-l vezi îndeplinind un asemenea rol. Poate că sunt eu prea pesimist, dar în această fază timpurie președinția lui îmi pare un fel de interregn între ceva groaznic și ceva mult mai rău.
Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

28622 vizualizari

 • -5 (33 voturi)    
  Excelenta analiza a "ceea ce ar putea sa fie (Joi, 12 noiembrie 2020, 1:12)

  Susufler0 [utilizator]

  o continuare a ceea ce a fost deja" !

  Cuvintele dintre ghilimele imi apartin si reprezinta sinteza ideilor autorului articolului din The Guardian !
 • +6 (20 voturi)    
  Inteligent articol (Joi, 12 noiembrie 2020, 1:32)

  UnOarecare [utilizator]

  ...si profund, te pune pe ganduri.
  • -8 (18 voturi)    
   wow (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:53)

   Point [utilizator] i-a raspuns lui UnOarecare

   pai si eu credeam la fel pana l-am inteles.
   insa va dau dreptate,si va rog sa argumentati.

   pe mine m-a intors din drum batutul tobei cu energiile curate si capitalul fosil si aia cu oligarhii care fura murica.sub aparenta profunzimii si a vorbelor alese,colcaie de comunism verde natural
   fara e-uri.publicarea lui aici in sanul cald al HN(btw multumim)nu ma mira ci ma convinge(din nou)ca exista o agenda promovata cu insistenta.
   si adevarat,te pune pa ganduri!
 • -7 (35 voturi)    
  Presa stangista il ataca pe Obama (Joi, 12 noiembrie 2020, 1:41)

  animatron [utilizator]

  Fostul presedinte e un critic al violentelor BLM/Antifa si al "cancel culture" (metoda agresiva de boicot si "social bashing"), a avut chiar "indrazneala" sa se opuna "woke" si sa ceara studentilor sa nu mai impiedice in campusuri libertatea de exprimare (studentii de dreapta sunt agresati).

  The Guardian (stanga progresista din UK) ii complimenteaza pe Obama cu doua calitati, "eleganta si bun simt", dar asta dupa ce o face o lista de acuzatii contra acestuia.

  Obama ar fi sustinut infractorii care au delapidat bancile, a luat din banii publici si a dat la bogati, a "erodat" drepturile muncitorilor si normele de mediu, a acceptat inegalitatile, a fost un "neoliberal" (un fel de injuratura a stangistilor cand esti contra etatismului marxist).

  Am scris pe HN ca mandatele date aiurea lui Obama (la fel ca Nobelul pt pace, o frauda ca asta de acum la alegeri) au pregatit terenul pentru un Trump.

  A fost o reactie sociala naturala la demagogia unei stangi-caviar. Obama juca golf si nevasta purta rochii de 10.000 dolari, nu avea nimic in comun cu negrii din ghetouri.

  E bine ca The Guardian vorbeste de "consensul elitei politice", cu rol nefast, ar fi fost onest sa aminteasca si de cel al "elitei mediatice si universitare", la fel de sinistru si totalitar.

  Inca un adevar in articol: fara "ghinionul" pandemiei stanga nu avea nici o sansa la Casa Alba, nici macar prin frauda.
  Dovada ca "poporul" nu era in nici un caz atat de "oripilat" de Trump pe cat vroia propaganda mediatica sa se creada.

  Alta recunoastere: Biden e dator vandut "marilor donatori" ai PD-ului, deja se spune ca s-ar pregati un post de ministru pt miliardarul Bloomberg, ala care a pierdut peste 600 de milioane in campanie.

  Ce propune ziarul stangist?
  "populism de stanga galagios", cu masuri tipic comuniste totalitare si violente.

  Sa nu se mai tina cont de Senat (lege) si de Curtea Suprema (Constitutie), poporul sa decida "direct" redistribuirea si noul sistem politic.
  United Socialist States of America!
  • +10 (20 voturi)    
   animatron=propaganda trumpista (Joi, 12 noiembrie 2020, 10:05)

   parush [utilizator] i-a raspuns lui animatron

   Ataca presa pentru ca nu-l pupa in fund pe Trump.
   • -3 (7 voturi)    
    Acum dupa ce Biden va fi (Joi, 12 noiembrie 2020, 13:23)

    Susufler0 [utilizator] i-a raspuns lui parush

    noul Presedinte al SUA, presa de stanga a inceput sa miorlaie - in esenta - ca trebuie avut grija ca trecutul apropiat sa nu se repete dar lustruieste asa penibil greselile fostului presedinte democrat incat pana la urma transmite ideea ca Biden trebuie sa aiba ceva mai mult sange in vene si totodata sa fie mai ipocrit decat negrul Obama !

    PS. Pai de aceea a si ales-o Joe pe Mahala !

    PPS. NY Times, nimic, nimic ? :))
 • -5 (29 voturi)    
  Prostie de articol (Joi, 12 noiembrie 2020, 3:06)

  RazC82 [utilizator]

  Cica economia uzurpa politica. :))) Intr-o Romanie in care economia e pusa in patru labe de politicieni si politica in general, mai ziceti-ne din astea ca merge bine. :)) Si piata e singurul mod real de functionare a unei societati, poata regulata de catre stat dar fara implicarea directa a statului in procesul decizional, adica fara sa zica pietei ce sa produca. Altfel ne intoarcem in comunism unde statul zicea pietei ce sa produca si noi muream de foame de bine ce o facea.

  Problema neoliberalismului american e ca piata nu e regulata cum trebuie si problema capitalismului american e ca bogatii si corporatiile nu platesc taxe, Trump e cel mai bun exemplu. Obama asta trebuia sa rezolve, pe langa ce a facut.

  Alta prostie, ca de ce a salvat bancile. Daca nu le salva, se prabusea tot sistemul, s-a prabusit doar Lehman si am gafait 10 ani dupa. Daca pica sistemul eram inapoi in evul mediu, nu ca nu erau resurse ci pentru ca nimeni nu mai avea incredere in nimeni sa le dea.

  Fara suparare dar articolul e atat de prost, as fi zis prost gandit dar nu pare gandit deloc.
 • +3 (15 voturi)    
  Sau... (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:12)

  expert2 [utilizator]

  ar putea sa inchida calea deschisa de Trump.
 • -9 (27 voturi)    
  oricine se va opune... (Joi, 12 noiembrie 2020, 7:35)

  Ismail Paine de circ [utilizator]

  ... mass-mediei nomenklaturiste, va fi demonizat. la fel ca trump.
 • -11 (27 voturi)    
  stangismul e o boala mintala (Joi, 12 noiembrie 2020, 9:17)

  DSS [utilizator]

  practic ce propune autorul acestui articol e un regim e stanga gen Chavez, cu teroare impotriva adversarilor politici, impotriva oamenilor cu initiativa, etc

  The Guardian e un cotidian de stanga, spre extrema stanga chiar. e foarte bun, dar doar pt a impacheta fish and chips


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by