Grecia, care a luat deja mai multe măsuri restrictive pentru a lupta împotriva pandemiei Covid-19, a decretat o carantină pe timp de noapte, după o creștere semnificativă a infecțiilor zilnice care pun ”presiune” asupra serviciilor de sănătate, potrivit AFP.

Coronavirus GreciaFoto: LOUISA GOULIAMAKI / AFP / Profimedia

În timp ce traficul a rămas dens în Atena, în ciuda unui blocaj impus de sâmbătă, secretarul de stat pentru Protecția Civilă, Nikos Hardalias, a anunțat o carantină de noapte în toată țara de vineri, între orele 21:00 și 05:00. Doar „călătoriile din motive de muncă și sănătate” vor fi permise, a spus el.

Întreaga Grecia a fost închisă din nou de sâmbătă și până pe 30 noiembrie, rămânând deschise doar magazine de produse „esențiale”, în special supermarketuri și farmacii.

Grecii pot călători doar cu un SMS sau un certificat scris care să indice unul dintre cele șase motive autorizate pentru călătorie (sănătate, mâncare, activitate sportivă sau animale de companie, însoțire la școală sau ajutor persoanelor vulnerabile, servicii publice și bănci, eveniment de familie).

Numărul de contaminări zilnice a continuat însă să crească: miercuri autoritățile au înregistrat 2.752 de persoane infectate, sau 63.321 în total.

Patruzeci și trei de persoane au murit în ultimele 24 de ore, un record de când virusul a apărut pentru prima dată în Grecia la sfârșitul lunii februarie.

"Am văzut o serie de călătorii inutile", a spus Nikos Hardalias, în timpul unei declarații la televiziunea publică ERT, deplângând traficul încă intens.

„Situația este extrem de critică”, în special în Salonic, unde una din trei persoane este infectată, a avertizat el.

"În Salonic, rata de pozitivitate a atins 32%, răspândirea (virusului) este foarte importantă și sistemul de sănătate este în roșu", a declarat ministrul sănătății Vassilis Kikilias, care a vizitat urgență în acest oraș de aproximativ un milion de locuitori, al doilea ca mărime din țară.

Ministrul de externe Nikos Dendias și secretarul său de stat au anunțat că vor intra în carantină „ca măsură de precauție”, după ce au fost în contact cu o persoană infectată.