Comisia Electorală Centrală (CEC) de la Chişinău a fost sesizată miercuri în legătură cu tipărirea la editura de stat a unui lot important de pliante electorale pentru președintele în exercițiu Igor Dodon, care duminică se va confrunta cu Maia Sandu, liderul Partidului Acţiune şi Solidaritate (PAS), în al doilea tur al alegerilor prezidenţiale din Republica Moldova, scrie Agora.md. De asemenea, Dodon este acuzat de către președintele Partidului Nostru, Renato Usatîi, că ar fi cheltuit în campanie aproximativ 10 milioane de euro, de 10 ori mai mult decât permite plafonul electoral.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sesizarea a fost depusă de vicepreşedinta PAS, Olesea Stamate, care a cerut sancţionarea imediată a lui Igor Dodon, acuzându-l de utilizarea resurselor administrative şi nedeclararea cheltuielilor pentru tipărirea acestor materiale electorale.

"Este clar că la mijloc sunt mult mai multe abuzuri. Utilizarea resurselor administrative, posibil depăşirea atribuţiilor de serviciu (...). Aşteptăm o investigare promptă şi sancţionarea conform legii", a scris vicepreşedinta PAS.

Zeci de mii de pliante electorale în care este promovată candidatura lui Igor Dodon au fost depistate de mai mulţi reprezentanţi ai PAS la editura de stat "Universul". Potrivit deputatului PAS Igor Grosu, pe ele ar scrie că ar fi fost tipărite pe data de 9 noiembrie la SRL "Edit tipar Grup", ceea ce nu ar corespunde realităţii. Deputaţii PAS au chemat la faţa locului o echipă de la Procuratura Anticorupţie.

Usatîi va cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală

Liderul Partidului Nostru, Renato Usatîi, a anunțat că va depune, joi, o sesizare la Comisia Electorală Centrală (CEC), prin care va cere excluderea lui Igor Dodon din cursa electorală. „Juriștii noștri colectează toate informațiile”, a menționat politicianul în cadrul unui briefing de presă, potrivit Agora.md.

Politicianul a prezentat și alte ziare din această campanie electorală, tipărite din fondul electoral al lui Dodon.

"Universul este unica tipografie din RM care tipărește aceste ziare pe hârtie mai scumpă, mai calitativă decât altele. Socialiștii mint când spun că aceste ziare erau printate la EditTiparGrup. Ei nu pot tipări așa ceva. Chiar dacă EditTiparGrup ar fi întocmit un acord cu editura Universul, pe ziare trebuia să fie scris Universul.

Azi am stabilit clar că Igor Dodon a avut și fonduri financiare nedeclarate, și materiale nedeclarate. Ca să închidem capacul la toate falsificările și fărădelegile care au avut loc, voi posta mai târziu materiale care confirmă că Dodon a trecut de 10 ori plafonul mijloacelor din fondul electoral. A cheltuit peste 10 milioane de euro pe aceste alegeri. Mai mult, banii au fost aduși de peste hotare. Juriștii noștri colectează toate informațiile și mâine voi merge la CEC cu sesizarea privind excluderea lui Dodon din cursa electorală”, a susținut Renato Usatîi.

Cea de-a doua şi ultima săptămână a campaniei electorale înainte de al doilea tur de scrutin are loc pe fondul unei remanieri guvernamentale la Chişinău, după ce Partidul Democrat, partener de coaliţie al socialiştilor, a renunţat să-l sprijine pe Dodon pentru confruntarea din 15 noiembrie.

Luni dimineaţă, miniştrii democraţi au fost revocaţi din funcţie, iar în posturile eliberate au venit persoane apropiate lui Igor Dodon. Astfel, la Ministerul de Externe a revenit consilierul acestuia pe politică externă Aureliu Ciocoi.

În opinia unor analişti de la Chişinău, nefiind convins că va avea sorţi de izbândă în al doilea tur al scrutinului prezidenţial, Igor Dodon încearcă să-şi întărească controlul asupra puterii.

În parlament, câţiva deputaţi s-au desprins de "Pro-Moldova" lui Andrian Candu şi au creat platforma parlamentară "Pentru Moldova" la care au aderat şi deputaţii partidului "Şor". Împreună cu aceştia şi cei trei independenţi, socialiştii deţin în prezent 54 de mandate din totalul de 101, adică au majoritate fără democraţi, potrivit Deutsche Welle, scrie Agerpres.

Conform DW, Igor Dodon nu mai pledează în prezent atât de insistent pentru alegeri parlamentare anticipate ca înainte, iar premierul Ion Chicu a spus că guvernul actual nu va demisiona după alegerile prezidenţiale, aşa cum afirmase anterior.

Maia Sandu a câştigat primul tur al alegerilor prezidenţiale cu 36,16% din voturi, devansându-l pe contracandidatul său Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din sufragii.