Numărul de sinucideri a crescut în octombrie pentru a patra lună la rând în Japonia, ajungând la cel mai ridicat nivel din ultimii cinci ani, activiștii antisuicid punând trendul pe seama impactului economic al pandemiei de COVID-19 în special în rândul femeilor, transmite Reuters.

Probleme suicidaleFoto: army.mil

Potrivit datelor preliminare publicate de poliție, numărul total de sinucideri a fost de 2.153 în octombrie, cu peste 300 mai mare decât în luna anterioară și cel mai ridicat bilanț lunar din mai 2015.

Din cazurile înregistrate în octombrie, 851 au fost femei, o creștere cu 82,6% față de aceeași lună din 2019. Numărul sinuciderilor în rândul bărbaților a crescut de asemenea cu 21,3%.

Cazurile de suicid au scăzut treptat în Japonia până în luna iulie a acestui an când a început să se facă resimțit impactul economic al pandemiei de COVID-19, numărul începând să crească din nou.

Femeile, care au o probabilitate mai ridicată de a fi angajate temporar în sectorul de vânzări sau servicii, au fost afectate în mod disproporționat de disponibilizări.

Suicidul a fost privit de-a lungul istoriei Japoniei drept o modalitate de a evita rușinea sau dezonoarea. În plus, apelarea la servicii de consiliere psihologică a fost stigmatizată în această țară care are una dintre cele mai mari rate ale suicidului din rândul țărilor dezvoltate.

Însă legiuitorii japonezi s-au alarmat după ce numărul de persoane care și-au luat viața a atins un vârf de 34.427 în 2003 și au elaborat un plan amplu de prevenție, lansat patru ani mai târziu.

Numărul sinuciderilor a scăzut treptat după lansarea programului care include măsuri pentru autorități și mediul privat, ajungând la puțin peste 20.000 anul trecut.

Citește și: