Două sondaje realizate în Republica Moldova după turul I al alegerilor prezidențiale sugerează că lupta decisivă dintre actualul șef al statului moldovenesc, Igor Dodon, și pro-europeana Maia Sandu ar putea fi extrem de strânsă.

HotNews.roFoto: Hotnews

Unul dintre sondaje o indică pe Sandu pe prima poziție, iar cel de-al doilea pe Dodon, dar diferențele dintre ei sunt, în ambele cazuri, mai mici decât marja de eroare.

33% din respondenții unui sondaj, deciși că merg la vot pe 15 noiembrie, susțin că o va vota pe candidata Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, iar pentru candidatul independent Igor Dodon au declarat că vor vota 31,1% din intervievați. 15,6% nu au decis cu cine vor vota, iar 20,3% au refuzat să răspundă, potrivit IPN.

Datele sunt ale unui sondaj realizat de Compania CBS Research, la comanda Institutului de Politici Publice și Comunitatea WatchDog.MD.

Sociologul Vasile Cantarji, de la Compania CBS Research, a declarat că sondajul a fost realizat telefonic, în perioada 3-7 noiembrie, pe un eșantion de peste o mie de persoane. Marja de eroare este de ±3%. Cercetarea nu acoperă alegătorii din regiunea transnistreană și nici pe cei din afara țării.

Întrebați despre intenția de vot în turul doi al alegerilor prezidențiale, 83% din respondenți sunt absolut siguri că vor merge la vot, 4,1% sunt siguri că vor merge, iar și 4,2% au spus că probabil vor merge. Potrivit expertului, în comparație cu sondajele realizate anterior, acesta denotă o anumită mobilizare pentru turul doi, ponderea celor care se declară absolut siguri că merg la vot fiind mai mare.

Sondajul ASD prezintă un avans de un procent pentru Dodon

Asociația Sociologilor și Demografilor din Republica Moldova a prezentat și ea un sondaj cu tema „Opțiunile electorale ale cetățenilor din Republica Moldova în preajma turului II al alegerilor prezidențiale”, potrivit jurnal.md.

Conform acestora la scrutinul din 15 noiembrie bătălia pentru fotoliul de președinte v-a fi foarte strânsă. Astfel, Igor Dodon ar obține 50,5% iar Maia Sandu – 49,5%.

La sondaj au participat 1077 de persoane din 81 de localități.