Liderii și oficialitățile UE l-au felicitat pe Joe Biden pentru victoria sa în alegerile din SUA, iar demersul a părut să fie un efort coordonat menit să-l împiedice pe președintele în exercițiu, Donald Trump, să conteste rezultatele, scrie luni publicația EUobserver, citată de Rador.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

În frunte s-au aflat liderii irlandezi și lituanieni. „Pe parcursul întregii sale vieți, Biden s-a dovedit un adevărat prieten al națiunii noastre, iar eu aștept să pot colabora cu el”, a declarat premierul irlandez Micheal Martin la doar 15 minute după ce canalul CNN a fost primul care a anunțat rezultatul, sâmbătă (7 noiembrie), în jurul orei 17.30 (ora Bruxelles-ului).

Dar președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Angela Merkel nu au rămas nici ei prea în urmă, încălcând astfel protocolul obișnuit, când liderii europeni preferă să mai aștepte fie rezultatele oficiale, fie ca un candidat să își recunoască înfrângerea.

„Americanii și-au ales președintele... Avem multe lucruri de făcut ca să putem răspunde problemelor din ziua de azi. Să acționăm împreună”, a transmis Macron pe Twitter, la ora 19.

„Aștept să putem colabora pe viitor cu președintele Biden... Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit”, a declarat și Merkel, câteva momente mai târziu.

Au urmat mai apoi premierii Spaniei și Italiei, iar vicepremierul spaniol Pablo Iglesias a declarat: “S-a confirmat că Trump a pierdut alegerile. E o veste bună pentru întreaga planetă, având în vedere că extrema dreaptă îşi pierde astfel pionul cel mai important”.

Iar declarații similare s-au scurs mai apoi și din marea majoritate a statelor din UE, ele concentrându-se asupra necesității de a lupta împotriva schimbării climei și a pandemiei, întru refacerea securității transatlantice și a relațiilor comerciale, precum și la formarea unui front comun în fața Chinei.

“Desigur, a existat un mesaj clar și deliberat prin faptul că liderii UE, într-o anume coordonare, l-au felicitat pe Biden înainte ca Donald Trump să se recunoască înfrânt. E ceva extrem de neobișnuit, dar la fel de neobișnuită este și situația”, a subliniat Carl Bildt, ministrul suedez de externe.

Declarații la fel de “neobișnuite” au venit și din partea instituțiilor europene și din partea NATO.

“Uniunea Europeană îl felicită pe președintele ales, Joe Biden”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European.

“UE și SUA sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri au relații dintre cele mai strânse”, a subliniat și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene.

“Împărtășim aceleași principii”, a subliniat președintele Parlamentului European, David Sassoli. “E o zi mare pentru SUA și Europa”, a subliniat șeful politicii externe a UE, Josep Borrell.

“Știu că Biden este un puternic susținător al NATO și al relațiilor transatlantice”, a subliniat secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Președinta Băncii Centrale Europene, Christine Lagarde, a evidențiat faptul că vicepreședintele ales, Kamala Harris, va fi “prima femeie (din istoria SUA) care va ocupa funcția de vicepreședinte”.

Iar Androula Vassiliou, fost comisar european din partea Ciprului, a evidențiat misoginismul lui Trump. “Presimt că Melania (soția lui Trump) nu va mai rămâne dna Trump pentru multă vreme”, a spus Vassiliou.

  • Prietenii lui Trump

Au existat și unele declarații amare din partea puținilor prieteni ai lui Trump din UE. Premierul populist al Sloveniei, Janez Jansa, a reiterat acuzațiile lui Trump pe tema fraudării alegerilor. “S-au înregistrat plângeri pe întreg teritoriul Statelor Unite, iar rezultatul se apropie... Instanțele încă nu au luat o hotărâre”, a spus el.

Iar președintele populist al Poloniei, Andrzej Duda, l-a felicitat pe Biden pentru “campania sa de succes” în timp ce “noi așteptăm nominalizarea din partea Colegiului Electoral (american)”.

Tot în Europa, premierul britanic Boris Johnson, care spera că un Trump în sprijinul Brexitului îl va ajuta să aibă o poziție forte în tratativele comerciale cu UE, a făcut și el stânga-împrejur, devenind unii dintre primii care l-au salutat pe Biden, un politician pro-UE și de origine irlandeză. “Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important, iar eu aștept să putem colabora îndeaproape”, a declarat Johnson.

Dar autoritarul președinte al Rusiei, Vladimir Putin, care a fost un apropiat al lui Trump, a păstrat tăcerea.

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, care a ajuns și el la niște acorduri cu Trump, a păstrat și el tăcerea, în timp ce vicepreședintele turc, Fuat Oktay, a spus că, “pentru Turcia, nimic nu se va schimba”.

Liderul din Belarus, Aleksandr Lukașennko, care a falsificat recent propriile alegeri, a calificat votul din SUA drept “un travesti al democrației”. Dar lidera opoziției din Belarus, Svetlana Tihanovskaia, a declarat: “Poporul belarus și eu personal vă mulțumim (respectiv, lui Biden), pentru solidaritatea manifestată”.

Iar președintele ucrainean Volodimir Zelenski, pe care Trump a încercat să îl șantajeze ca să poată incrimina familia Biden pe tema unor fapte de corupție, a făcut și el niște declarații similare.

  • Principiile lui Biden

În ceea ce îl privește, în discursul său de duminică, Biden s-a concentrat asupra necesității de a pune capăt “întunecatelor previziuni” venite din partea unor tabere politice adversare de pe teritoriul SUA. Dar el a promis totodată să facă în așa fel încât “America să fie din nou respectată în întreaga lume”. El și-a exprimat totodată aderența la principiile liberale care se regăsesc în tratatele UE.

Faptul că (Kamala) Harris devine prima femeie de culoare care ocupă o atât de înaltă funcție în SUA era “de multă vreme așteptat”, a subliniat el.

Biden a promis totodată să guverneze spre binele tuturor americanilor, inclusiv în sprijinul minorităților – gay, heterosexuale, transexuale, dar și pentru albi, hispanici, asiatici, indigeni.

El a promis să lupte împotriva virusului Covid-19, o luptă care “se va baza pe știință”.