Titlul este esenţa alegerilor prezidenţiale din SUA, iar motivul este declinul hegemoniei americane. Am trăit: Pe măsură ce imperialismul slăbeşte hegemonia SUA, în interior alegerile scindează, candidaţii se acuză unii pe alţii că sunt „oamenii” unei ţări „inamice” şi amintesc că „centre externe” au intervenit în procesul electoral. Aceasta este o imagine tipică a unui stat „slăbit”, scrie luni într-un editorial ziarul turc Cumhuriyet, citat de Rador.

HotNews.roFoto: Hotnews

Campania lui Trump, centrată pe „Teama de China”

De-a lungul campaniei electorale, Donald Trump l-a acuzat pe contracandidatul său Joe Biden ca fiind un susţinător al Chinei.

De exemplu, a declarat: „Dacă nu voi câştiga eu alegerile, China va pune stăpânire pe Statele Unite. Iar apoi americanii vor fi obligaţi să înveţe limba chineză (11.08.2020). De exemplu, a mai spus: „Mass-media de stat chineză şi liderii chinezi vor ca Biden să câştige alegerile din SUA. Dacă acest lucru se va întâmpla - dar nu se va întâmpla - China va pune stăpânire pe ţara noastră.” (26.08.2020).

În esenţă, Trump a încercat să influenţeze opinia publică prin teama că „În marea strategie a SUA, China este principalul rival”.

Într-o ultimă analiză, acest lucru este semnalul clar al pierderii statutului de lider pentru o „superputere globală”.

Campania democraţilor: „Colaboarea Trump-Rusia”

Iar democraţii, aproape pe perioada întregului mandat, l-au acuzat pe Trump de o atitudine pro-Rusia. Încă de la alegerea lui în 2016 a fost susţinută ideea intervenţiei Rusiei, ba chiar subiectul a ajuns în justiţie.

Într-o conferinţă de presă comună cu Putin, Trump spunea: „Nu există niciun motiv pentru a crede în intervenţia Rusiei în alegeri”, declaraţie care a atras până şi reacţia senatorilor republicani. De exemplu, senatorul John McCain spunea: „Până acum niciun preşedintele american nu s-a umilit într-atât în faţa unui despot”, iar senatorul Lindsey Graham a susţinut că Trump a transmis Kremlinului un mesaj de „slăbiciune” a Statelor Unite. (17.07.2020).

Iar democraţii au fost furioşi pe Trump şi l-au acuzat de atitudine pro-Rusia. De exemplu, senatorul Mark Warner sublinia că „Declaraţiile lui Trump înseamnă desconsiderarea misiunii de a apăra ţara faţă de rivalii SUA”. Liderul democraţilor din Senat, Chuck Schumer, menţiona: „Faptul că Trump stă alături preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, împotriva sancţiunilor juridice impuse de SUA, de oficialii din apărare şi de serviciile de informaţii arată că este necugetat, periculos şi slab”.

Raportul serviciului de informaţii al SUA

Încă de la începutul procesului electoral a fost dat publicităţii un raport al serviciului de informaţii al SUA.

Raportul pregătit de William Evanina, directorul Centrului Naţional de contrainformaţii şi securitate al SUA, susţinea în mod clar că Rusia îl sprijină în alegerile ce urmau să se desfăşoare la 3 noiembrie pe Trump şi îl calomniază pe Biden.

Raportul, care a fost dat publicităţii la 7 august 2020, susţinea că realegerea lui Trump nu era dorită de China, motiv pentru care administraţia de la Beijing crescuse doza criticilor la adresa Casei Albe.

Sfârşitul hegemoniei americane

În esenţă, unul dintre candidaţii la funcţia de preşedinte în alegerile prezidenţiale din SUA a fost acuzat de atitduine pro-Rusia, iar celălalt de atitudine pro-China. Ceea ce reprezintă un tablou extraordinar din punctul de vedere al situaţiei imperialismului SUA şi al poziţiei de lider global.

Şi aşa cum spuneam şi la început, acest tablou are legătură cu slăbirea hegemoniei americane. Slăbirea hegemoniei SUA înseamnă şi slăbirea politicilor SUA, precum şi a capacităţii de organizare a unor alegeri normale!

Pentru cei care încă nu au citit-o, le propun să analizeze cartea cu titlul „Sfârşitul hegemoniei americane”.

Situarea Turciei de-o parte a baricadei!

Din punctul de vedere al Turciei, alegerile din SUA au scos la iveală un tablou grav: aproape întreaga conducere l-a sprijinit pe Trump, iar o parte a opoziţiei pe Biden.

Polarizarea şi scindarea politică din Turcia s-a reflectat şi în alegerile din SUA. Iar scindarea din alegerile din SUA au influenţat şi scindarea din politica turcă.

Iar ultima situaţie a analizei alegerilor prezidenţiale din SUA, ruptă de factorul „imperialismul capitalist”, este: Susţinătorii lui Trump sunt trişti, susţinătorii lui Biden sunt bucuroşi!

Ce dureros! (Articol de Mehmet Ali Güler, Cumhuriyet / Traducere: Rador)