Joe Biden și Donald Trump au început luni un joc în doi care ar putea dura săptămâni întregi: primul s-a adresat americanilor implorându-i să poarte masca împotriva Covid-19, al doilea și-a reglat conturile cu secretarul de stat al Apărării, Mark Esper, pe care l-a demis, scrie AFP.

Joe BidenFoto: ANGELA WEISS/AFP/ Profimedia

Biden și-a îmbrăcat deja costumul de președinte al Statelor Unite, dezvăluind membrii comitetului său consultativ însărcinat să prezinte la inaugurarea sa pe 20 ianuarie un plan detaliat pentru a scoate țara din criza economică și de sănătate.

Acest comitet reunește experți recunoscuți și foști membri ai administrației lui Barack Obama, inclusiv „denunțătorul” Rick Bright, demis dintr-o agenție federală de sănătate la începutul pandemiei.

Echipa include, de asemenea, pe unul dintre arhitecții reformei în domeniul sănătății a lui Obama, Ezekiel Emanuel, dar și pe Luciana Borio, fost membru al Consiliului de Securitate Națională în timpul președinției Obama.

„Gestionarea pandemiei de Covid-19 este una dintre cele mai importante lupte cu care se confruntă administraţia noastră, şi voi fi informat de oameni de ştiinţă şi de experţi”, a declarat Biden.

„Consiliul consultativ va contribui la modelarea abordării mele pentru gestionarea creşterii numărului de cazuri raportate; asigurarea de vaccinuri sigure, eficiente şi distribuirea acestora în mod eficient, echitabil şi gratuit; şi protejarea populaţiilor cu grad ridicat de risc”, a adăugat Biden.

În timpul unui discurs în Wilmington, Delaware, Joe Biden a pledat din nou pentru purtarea măștii, care „nu este o poziție politică”.

„Vă implor, purtaţi mască. Faceţi-o pentru voi, faceţi-o pentru vecinul vostru. O mască nu este o declaraţie politică, ci un mod bun de a începe să unim această ţară”, a spus Biden într-o alocuţiune la Wilmington, în statul Delaware.

'Scopul măştii nu este să vă facă viaţa mai puţin confortabilă sau să vă răpească ceva', ci, dimpotrivă, 'să revenim la normalitate cât mai rapid posibil, iar măştile sunt cruciale în a reuşi', a pledat el.

"Este timpul să punem capăt politizării acțiunilor responsabile de sănătate publică", a explicat el, deoarece mulți susținători ai lui Donald Trump sunt reticenți în a-și acoperi fața.

Luni dimineață, el a salutat anunțul făcut de către laboratoarele Pfizer și BioNTech pentru testarea unui vaccin „eficient la 90%” împotriva Covid-19, care aduce „atâtea motive pentru speranță”.

Împotriva pandemiei, „voi fi ghidat de știință și experți”, a insistat el în contrast cu președintele care iese, acuzat că a minimizat pandemia și că a ignorat recomandările propriei sale celule de criză.

Președintele Statelor Unite, Donald Trump, a anunțat luni demiterea șefului Pentagonului, Mark Esper, care va fi înlocuit cu directorul centrului național pentru contra-terorism, Christopher Miller, transmite AFP.