Un elicopter militar rusesc a fost doborât luni deasupra Armeniei, în apropiere de granița cu Azerbaidjanul, iar doi membri ai echipajului au murit, a anunțat ministerul rus al Apărării, citat de AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

UPDATE 19:30 Azerbaidjanul recunoaște că a doborât elicopterul rus și își cere scuze.

"Partea azeră prezintă scuzele sale părții rusești în urma acestui incident tragic" care a avut loc în urma unui accident, a afirmat ministerul azer al Afacerilor Externe.

Potrivit sursei citate, unitatea armată azeră a crezut că are de-a face cu o "provocare a părții armene" în cadrul conflictului pentru Nagorno Karabah.

Aparatul a fost atacat în momentul în care însoțea o coloană de vehicule ale unei baze militare rusești din Armenia, nu departe de granița cu o regiune autonomă din Azerbaidjan, potrivit sursei citate.

"Doi membri ai echipajului au murit iar un altul a fost evacuat că răni de o gravitate medie", a adăugat ministerul.

Elicopterul a fost lovit la ora locală 18:30 (14:30 GMT), în timp ce zbura deasupra satului armean Eraskh, în apropiere de Nakhchivan, un teritoriu azer autonom care separă restul Azerbaidjanului de teritoriul Armeniei.

"Comandamentul bazei militare rusești 102 efectuează o anchetă pentru a determina originea tirurilor asupra elicopterului", a precizat ministerul rus al Apărării.

Separatiștii armeni și forțele azere se luptă de la sfârșitul lui septembrie pentru controlul asupra Nagorno Karabah, regiune separatistă susținută de Armenia și aflată în afara controlului Azerbaidjanului din anii 1990.

Nici Moscova și nici Erevanul nu au făcut deocamdată vreo legătură între aceste confruntări și doborârea elicopterului.

Rusia, care are o alianță militară cu Armenia, întreține de asemenea relații bune și cu Azerbaidjanul.

Moscova a lăsat să se înțeleagă în trecut că va interveni în conflictul din Karabah dacă aceste iese din limitele regiunii.