Ministerul apărării din Nagorno-Karabah a spus luni că încă 44 de membri ai armatei sale au murit, ceea ce înseamnă că a pierdut 1.221 de soldați până acum în luptele cu forțele azere ce au început pe 27 septembrie, transmite Reuters.

Razboi in Nagorno-KarabahFoto: Celestino Arce Lavin / Zuma Press / Profimedia

Azerbaidjanul nu comunică pierderile militare.

Luptele din ultimele săptămâni au ajuns la cel mai violent nivel de după anii ’90, când au fost uciși aproximativ 30.000 de oameni.

De la sfârșitul lui septembrie, soldații azeri și separatiștii susținuți de Armenia se luptă pentru controlul Nagorno Karabah, regiune recunoscută de comunitatea internațională ca făcând parte din Azerbaidjan, dar care scapă de sub controlul său din 1994.

Mai multe tentative de încetare a focului sub egida Moscovei, Parisului și Washingtonului - țările care formează Grupul de la Minsk al OSCE însărcinat din 1994 să găsească o soluție pentru rezolvarea conflictului - nu s-au soldat cu niciun rezultat concret.

Luptele sunt observate cu atenție de cele două puteri regionale majore, Rusia, care are o alianță militară cu Armenia, și Turcia, care susține ferm Baku și care este acuzată că a trimis mercenari pro-turci din Siria pentru a lupta alături de trupele azere.