Ginerele președintelui turc Recep Tayyip Erdogan și-a dat demisia din funcția de ministru de finanțe duminică, invocând motive de sănătate într-o declarație postată pe contul său de Instagram, relatează AFP.

Recep ErdoganFoto: Adem ALTAN / AFP / Profimedia

„După ce am ocupat funcții ministeriale timp de aproape cinci ani, am luat decizia de a nu-mi continua serviciul (în calitate de ministru de finanțe) din cauza problemelor de sănătate”, a spus Berat Albayrak.

Demisia trebuie aprobată de preşedinte.

Albayrak a demisionat după ce lira turcească s-a devalorizat anul acesta cu 30%, ajungând la un minim record, în timp ce economia se confruntă cu recesiunea provocată de epidemia de coronavirus. După anunţul demisiei, moneda turcă s-a apreciat cu 1,5% faţă de dolarul american, scrie Reuters, potrivit Agerpres.

Ginerele președintelui Recep Tayyip Erdogan, considerat unul dintre cei mai puternici oameni din țară, a fost numit în iulie 2018 în funcția-cheie de ministru de Finanţe.

Căsătorit cu fiica cea mare a lui Erdogan, Esra, dl Albayrak, în vârstă de 42 de ani, a ocupat anterior funcția de ministru al Energiei și a cunoscut o ascensiune irezistibilă în ultimii ani.

Cine este Berat Albayrak, ginerele lui Erdogan şi noul ministru de Finanţe?