Atacurile şi insultele pe care le-a îndurat defunctul senator republican John McCain din partea preşedintelui în exerciţiu Donald Trump au înclinat greu balanţa în avansul obţinut de preşedintele ales Joe Biden în Arizona, un stat tradiţional foarte conservator care acum l-a răzbunat postum pe fostul veteran de război, a scris EFE într-un comentariu, relatează

John McCainFoto: Flickr/ Gage Skidmore

Agerpres.

Popularitatea uriaşă a lui McCain în SUA şi în Arizona este consecinţa îndelungatei sale cariere de senator, de mai bine de trei decenii, dar în special a faptului că McCain a fost veteran al armatei SUA şi fost prizonier de război, torturat timp de cinci ani în Vietnam.

Şi tocmai acest episod dur din viaţa lui McCain a fost subiect de batjocură din partea lui Trump în mai multe rânduri. "Îmi plac oamenii care nu au fost capturaţi. (...) Nu-mi plac cei care pierd", a declarat Trump la adresa lui McCain în timpul campaniei prezidenţiale din 2015 în urma căreia a ajuns la Casa Albă.

Naşul de botez al unuia dintre fiii lui McCain şi prieten bun cu McCain, Tommy Espinoza, om de afaceri şi activist democrat foarte implicat în politică, vorbeşte la superlativ într-un interviu acordat EFE despre fostul veteran de război, chiar dacă nu era întotdeauna de acord cu el în anumite chestiuni ideologice.

Însă afecţiunea şi respectul dintre ei au fost atât de mari că, cu o lună şi jumătate înainte de a muri, McCain l-a rugat să ia cuvântul la înmormântarea lui. Doi ani mai târziu, Espinoza zâmbeşte când vede că Trump pierde alegerile, atât la nivelul statului Arizona, cât şi pe plan naţional.

"Multă lume în întreaga ţară, inclusiv comunitatea latino de aici din Arizona, a votat împotriva lui Trump din cauza comentariilor făcute de acesta la adresa lui McCain", dă asigurări Espinoza, care insistă că pentru defunctul senator aceste atacuri erau "egale cu zero".

Însă, spune Espinoza, dincolo de comentariile denigratoare, un alt element-cheie care a făcut ca Arizona şi mulţi republicani să-l prefere pe Biden este relaţia excelentă dintre McCain şi preşedintele ales.

"Joe Biden era prieten foarte bun cu senatorul (McCain - n.r.): plecau împreună în vacanţe, aveau nişte discuţii foarte intense", comentează omul de afaceri. Iar această prietenie a făcut ca atât soţia, cât şi fiica lui McCain, Cindy şi respectiv Meghan, să iasă public în timpul campaniei electorale din acest an şi să-şi anunţe susţinerea pentru Biden. Cindy, republicană până în măduva oaselor, chiar s-a alăturat echipei de tranziţie a lui Biden.

Datorită acestui fapt, Biden se afla în frunte în Arizona, fief conservator de neînvins din 1996, când democratul Bill Clinton a câştigat acest stat. Înaintea lui Clinton, doar Harry Truman mai reuşise această performanţă în 1948.

De altfel, familia lui McCain l-a felicitat sâmbătă pe Biden, după ce mai multe mass media îl dădeau pe fostul vicepreşedinte democrat câştigător al scrutinului prezidenţial.

Într-o postare pe social media, Meghan McCain a lansat un nou atac împotriva preşedintelui în exerciţiu, pe care l-a criticat în repetate rânduri pentru lipsa de respect faţă de tatăl ei. "Într-o notă foarte personală. Sunt uşurată şi privesc spre viitor deoarece avem un preşedinte care respectă prizonierii de război care au fost capturaţi", a scris ea pe contul ei de Twitter.

La rândul ei, văduva senatorului republican a făcut un apel la unitate naţională şi a cerut poporului american să conlucreze pentru ca ţara să devină mai bună. "Felicitări dragului meu prieten şi preşedinte ales Joe Biden şi vicepreşedintelui ales Kamala Harris. A sosit momentul să lăsăm deoparte politica şi să ne concentrăm pe construirea unei Americi mai puternice", a scris Cindy McCain pe contul ei de Twitter.

Totodată, impactul pe care l-a avut McCain în rândul comunităţii latino conservatoare din acest stat sudic, care are frontieră comună cu Mexicul, a fost relevant pentru ca Arizona să-şi schimbe orientarea politică. Aceasta este opinia avocatului expert în imigraţie, Ray Ibarra Maldonado, rezident în Phoenix şi care a lucrat îndeaproape cu biroul senatorului McCain în multe cazuri. "Sunt mulţi alegători independenţi şi republicani latino care-l iubeau nespus pe John McCain. Scandalul cu Trump l-a costat mult (pe actualul lider de la Casa Albă - n.r.), nu doar aici, ci în întreaga ţară", este de părere avocatul citat.

Realitatea este că McCain a fost mereu elegant cu rivalii săi politici, aşa cum s-a întâmplat în 2008, când şi-a recunoscut înfrângerea în faţa democratului Barack Obama. Acum, se poate spune că McCain s-a răzbunat postum: Trump va părăsi Casa Albă după ce a pierdut în mult-iubitul său stat Arizona, conchide EFE.