Joe Biden, ales sâmbătă la Casa Albă, a promis să restabilească leadershipul american și să reunească aliații democrați ai Statelor Unite, însă politica sa externă va trebui să se confrunte cu lumea zdruncinată moștenită de la Donald Trump și nu va fi de ajuns doar un pas în spate, scrie AFP într-o analiză.

Joe Biden (Facebook)Foto: Hotnews

Aliații tradiționali ai Washingtonului, intimidați de diplomația lui Trump, s-au grăbit să-l felicite pe viitorul președinte, dând impresia că se grăbesc să dea pagina fără să aștepte ca miliardarul să-și recunoască înfrângerea.

„Aștept cu nerăbdare să lucrăm îndeaproape la prioritățile noastre comune, de la schimbările climatice la comerț și apărare”, a reacționat rapid premierul britanic Boris Johnson, unul dintre liderii europeni cei mai apropiați de Donald Trump, salutând „succesul istoric” al democratului.

Cancelarul german Angela Merkel a insistat asupra legăturilor transatlantice „de neînlocuit”, iar președintele francez Emmanuel Macron a cerut acțiune „împreună” în fața „provocărilor de astăzi”, întrucât americanii și europenii au apărut divizați pe parcursul ultimii patru ani.

Joe Biden a promis că „America va conduce din nou lumea”, denunțând un „declin” al „credibilității” și „influenței” din 2016.

Ruptura cu Donald Trump ar trebui să fie evidentă pe mai multe subiecte.

Joe Biden vrea să adere din nou, în prima zi a mandatului său, la acordul climatic de la Paris, din care s-a retras președintele republican, apoi să reia legătura cu Organizația Mondială a Sănătății, abandonată în mijlocul unei pandemii.

El propune să organizeze, în primul său an la Casa Albă, un „summit al democrațiilor” pentru a reafirma atașamentul Statelor Unite față de multilateralism și de aliații lor, care au fost îndepărtați în ultimii patru ani.

Confruntarea cu China

Pentru Célia Belin, de la grupul de experți Brookings Institution, „există riscul” ca fostul vicepreședinte al lui Barack Obama, în vârstă de 77 de ani, „să vadă lumea așa cum era atunci când a părăsit” funcția acum patru ani „și nu așa cum este astăzi”, și să fie tentat de o simplă „revenire la normal”.

„Dar lumea s-a schimbat și Trump a schimbat jocul pe prea multe subiecte pentru ca acest lucru să fie posibil”, mai ales că tinerii consilieri de stânga au schimbat doctrina, a declarat ea pentru AFP.

Secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, avertizează, de asemenea, că Vechiul Continent nu ar trebui să considere „că situația va fi ca înainte de alegerea președintelui Trump”.

„Anumite tendințe ale președinției Trump - presiunea asupra Uniunii Europene cu privire la participarea sa la efortul de apărare, fermitatea cu privire la comerț și confruntarea cu China - vor continua, cred, să persiste într-un fel sau altul ", a declarat el reporterilor din Washington.

Stiluri diferite

Dincolo de stilurile diferite, Donald Trump și Joe Biden sunt pe aceeași lungime de undă pe subiecte cheie.

Primul, nou în politică, a încercat să „pună capăt războaielor nesfârșite” și a început, fără prea multe consultări, să retragă soldații americani din Siria, Irak și Afganistan.

Al doilea și-a regretat votul pentru războiul din Irak din 2003 pe măsură ce opinia publică și-a exprimat oboseala în fața intervenționismului militar.

Prin urmare, este puțin probabil ca el să retrimită trupe în Afganistan - preferând să se bazeze pe misiunile antiteroriste ale forțelor speciale.

Joe Biden, reprezentantul unei clase conducătoare care spera de multă vreme că China se va democratiza datorită deschiderii sale economice, își arată și evoluția pe acest subiect crucial, într-un moment în care Washingtonul și Beijingul par să înceapă un nou Război rece.

„Statele Unite trebuie să fie ferme cu China”, insistă acum democratul, descris ca „slab” de Donald Trump.

Bill Burns, fost diplomat care prezidează organizația Carnegie Endowment for International Peace, consideră că gestionarea acestei competiții strategice va determina „succesul sau eșecul politicii externe a SUA”.

Potrivit acestuia, o administrație Biden se va concentra mai mult pe crearea unei rețele de alianțe în Asia.

Rămâne de văzut dacă, în ceea ce privește China și comerțul, dar și în confruntarea nucleară cu Iranul sau Coreea de Nord, Joe Biden, care va trebui probabil să aibă de-a face cu un Senat republican, se va baza pe marja de manevră creată de către Trump.

„Sau va fi tentat, așa cum a făcut Trump, să șteargă tot ceea ce a făcut predecesorul său pentru a o lua de la capăt?”, Se întreabă Célia Belin. „Ar risca să întâlnească parteneri obosiți”.