Premierul canadian Justin Trudeau i-a felicitat sâmbătă pe Joe Biden și Kamala Harris pentru alegerea lor la președinția și vicepreședinția Statelor Unite, la mai puțin de o oră după anunțarea rezultatului de către mass-media americană, relatează AFP. În timp ce Berlinul vrea ”un nou început” în relația transatlantică (ministru).

Joe Biden si Kamala HarrisFoto: KEVIN DIETSCH / UPI / Profimedia

22.55: "UE este gata să se angajeze în favoarea unui parteneriat transatlantic solid. COVID-19, multilateralism, climat şi comerţ internaţional sunt sfidările pe care trebuie să le înfruntăm împreună", a scris Charles Michel, președintele Consiliului European, pe Twitter.

Preşedintele Parlamentului European, David Sassoli, a transmis "cele mai bune urări" preşedintelui ales al SUA şi a pledat pentru o relaţie solidă între această ţară şi Uniunea Europeană, "în special în aceste timpuri dificile".

22.45:Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, l-a felicitat sâmbătă pe Joe Biden pentru alegerea sa la președinția Statelor Unite, salutând „un puternic susținător al Alianței” și declarând că este „nerăbdător să lucreze” cu el.

"Îl cunosc pe Joe Biden ca pe un puternic susținător al Alianței noastre și aștept cu nerăbdare să lucrez îndeaproape cu el. O NATO puternică este bună atât pentru America de Nord cât și pentru Europa", a reacționat pe Twitter.

NATO a făcut obiectul unor critici dure și repetate din partea actualului președinte american Donald Trump, care considera alianța militară învechită și costisitoare.

20.30: Fostul președinte american Barack Obama a salutat sâmbătă victoria „istorică” a lui Joe Biden, care a fost vicepreședintele său, în cursa pentru Casa Albă.

20.28: Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, îi ”felicită călduros pe Joe Biden și Kamala Harris pentru victoriile lor în alegerile prezidențiale”.

”UE și SUA sunt prieteni și aliați, cetățenii noștri împărtășesc cele mai profunde legături. Aștept cu nerăbdare să lucrez cu președintele ales Biden”.

20.25: Cancelarul Angela Merkel a spus că ”abia așteaptă o viitoare cooperare cu președintele Biden”.

”Prietenia noastră transatlantică este de neînlocuit dacă vom stăpâni marile provocări ale vremurilor noastre”.

UPDATE 20.10: Și președintele Franței, Emmanuel Macron, i-a felicitat pe cei doi câștigători.

”Americanii și-au ales președintele. Felicitări @JoeBiden și @KamalaHarris! Avem multe de făcut pentru a depăși provocările de azi. Haideți să lucrăm împreună!”

UPDATE 20.00: Premierul britanic Boris Johnson îi felicită pe Joe Biden, pentru alegerea sa în funcția de președinte, și pe Kamala Harris pentru performanța sa istorică.

”Statele Unite sunt aliatul nostru cel mai important și aștept cu nerăbdare să lucrăm împreună la prioritățile comune de la schimbările climatice la comerț și securitate”, a scris Johnson.

Ministrul german de externe Heiko Maas a salutat alegerea lui Joe Biden ca președinte al Statelor Unite sâmbătă, spunând că dorește „un nou început” în relația transatlantică care a fost în frământări în timpul mandatului lui Donald Trump.

„Vrem să investim în cooperarea noastră (cu noul președinte american, nota editorului), pentru un nou început în relația transatlantică, un + nou acord +”, a scris pe Twitter șeful diplomației, în timp ce vicecancelarul Olaf Scholz a fost încântat să deschiderea „unui nou capitol în relația transatlantică”.

"Aștept cu nerăbdare să colaborez cu președintele ales Biden, vicepreședintele Harris, administrația lor și Congresul Statelor Unite, astfel încât să putem aborda împreună cele mai mari provocări ale lumii", a scris Trudeau într-o declarație.