Poliția germană a ordonat sâmbătă dizolvarea unei manifestații din Leipzig unde circa 20.000 de protestatari "anti-mască" s-au reunit, într-o ambianță tensionată, pentru a protesta împotriva restricțiilor impuse de pandemie, scrie AFP.

Protest în LeipzigFoto: Captura YouTube

"Invităm toate persoanele să părăsească imediat" marea piață din Leipzig, a scris poliția, pe Twitter.

Anterior, și primăria a decis dizolvarea adunării, invocând încălcarea condițiilor stabilite de autorități pentru autorizarea protestului.

Cu toate acestea, cei mai mulți manifestanți nu au părăsit zona pieței în jurul orei locale 17.00 (16.00 GMT).

Majoritatea participanților nu respectau niciun gest de distanțare socială: nu purtau măști și nu respectau distanța de 1,5 metri între două persoane.

Poliția, amplasată masiv de teama violențelor, a intervenit în mai multe rânduri cu ajutorul megafoanelor pentru a cere respectarea măsurilor sanitare.

"Suntem o mișcare pașnică în care nu-și au locul extremismul, violența, antisemitismul și ideile disprețuitoare pentru omenire", a afirmat unul dintre organizatori.

Poliția este îngrijorată de apariția unor incidente în condițiile în care mai multe contramanifestații sunt prevăzute în oraș, un fief al stângii radicale și anarhiste.

Mai multe persoane agitau "drapelul Reichului" german, în amintirea imperiului dispărut după primul Război Mondial.

Televiziunea regională publică MDR afirma că printre manifestanți puteau fi văzuți și militanți ai mișcării neo-naziste NPD.

Acest protest intervine în condițiile în care numărul de noi infectări zilnice a atins un record sâmbătă în Germania, peste 23.000.

De luni, restaurantele, barurile, cafenelele, muzeele, teatrele și sălile de sport și-au închis porțile pentru patru săptămâni.

Deși Germania nu a decretat o carantină ca Franța sau alte țări europene, aceste noi restricții au stârnit o oarecare nemulțumire într-o țară unde directivele sanitare sunt mai degrabă respectate cu scrupulozitate.