Președintele argentinian, Alberto Fernandez, a declarat că se așteaptă ca un vaccin să fie disponibil până la sfârșitul anului, după ce a ajuns la un acord cu Rusia care să permită vaccinarea a 10 din cei 44 de milioane de locuitori ai țării, potrivit AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

"Vrem ca argentinienii să poată conta pe un vaccin cât mai repede posibil", a declarat Fernandez într-un mesaj adresat populației vineri.

"Ar trebui să avem dozele pentru 10 milioane de oameni, dacă totul merge bine, de la sfârșitul lunii decembrie", a adăugat președintele.

Alberto Fernandez a confirmat, de asemenea, că a discutat telefonic cu omologul său rus Vladimir Putin în vederea furnizării către Argentina a vaccinurilor Sputnik V.

Cele două țări au făcut „pași importanți” pentru a ajunge la un acord direct de aprovizionare, în timp ce monitorizează îndeaproape dezvoltarea testelor în Rusia, „pentru a aproba rapid vaccinul când va veni momentul”.

Sputnik V, numit după primul satelit artificial din istorie proiectat de Uniunea Sovietică, a intrat în a treia fază a studiilor clinice, cu un program de vaccinare care încorporează injectarea a două doze la 21 de zile de diferență.

Vaccinul a fost întâmpinat cu scepticism în întreaga lume, nu în ultimul rând pentru că nu a atins ultimele etape ale testării când a fost lansat.

Argentina este una dintre țările cele mai afectate de pandemie, cu peste 1,2 milioane de cazuri și aproape 33.000 de decese din martie.

Președintele sud-american a adăugat că țara se află în discuții cu alte laboratoare ale căror vaccinuri se află în prezent în faza 3 de studii clinice.