Justiţia spaniolă a anunţat vineri că împotriva fostului rege Juan Carlos există şi o a treia anchetă judiciară, pentru spălare de bani, transmite AFP, potrivit Agerpres.

Regele Juan Carlos si Artur Mas (ianuarie 2013)Foto: Agerpres

Despre a doua anchetă, începută în secret la sfârşitul lui 2019, se aflase miercuri. Primul dosar împotriva fostului suveran, aflat în exil în Arabia Saudită din august, a fost deschis în urma unor dezvăluiri ale ziarului La Tribune de Geneve.

Procurorul general Dolores Delgado, şefa ministerului public de la Madrid, a precizat vineri că ultimul dosar se bazează pe un raport al SEPBLAC, serviciul spaniol de prevenire a spălării banilor, şi este de resortul Curţii Supreme, singura care poate judeca un fost şef al statului. Din grupul de lucru care va efectua investigaţiile fac parte şi reprezentanţi ai parchetului anticorupţie.

Despre fostul rege s-a aflat mai întâi, din La Tribune de Geneve, că este suspectat de primirea a 100 de milioane de dolari în 2008, din Arabia Saudită; ulterior, în 2011, în urma unor posibile acte de corupţie în care ar putea fi implicat Juan Carlos, mai multe firme spaniole au câştigat în regatul saudit un contract pentru construcţia unei linii de tren de mare viteză. Procurorii încearcă să afle dacă s-au plătit comisioane ilegale pentru contract şi dacă fostul rege este unul din cei care le-au încasat; sunt în vizor conturi bancare ale ex-suveranului deschise în Spania şi Elveţia.

Alte conturi, în dosarul a cărui existenţă a fost dezvăluită miercuri, sunt pe numele unui antreprenor mexican şi al unui ofiţer de aviaţie spaniol, au precizat surse ale AFP după apariţia unui articol pe site-ul de internet ElDiario.es din Spania. Anchetatorii încearcă să stabilească originea banilor şi dacă Juan Carlos a utilizat într-adevăr sume din conturile respective. Parchetul spaniol a emis comisii rogatorii în străinătate pentru a determina dacă conturile înregistrate în Spania au fost ascunse de fisc, au explicat aceleaşi surse, fără a preciza în ce ţări s-au făcut demersurile judiciare respective. Dacă se dovedeşte că fostul rege, care a abdicat în iunie 2014, a utilizat fonduri nedeclarate fiscal, el ar putea fi inculpat pentru spălare de bani, deoarece faptele sunt ulterioare abdicării, deci nu sunt acoperite de imunitatea de care a beneficiat ca şef al statului.

Juan Carlos a anunţat în 3 august că pleacă din ţară pentru a nu-i crea dificultăţi fiului său, actualul rege Felipe al VI-lea al Spaniei, în exercitarea atribuţiilor de şef al statului. Fostul rege a comunicat prin avocat că rămâne la dispoziţia justiţiei.