Rata șomajului a scăzut mult mai mult decât se aștepta în octombrie în Statele Unite, o surpriză care sugerează că piața forței de muncă continuă să-și revină chiar dacă redresarea economică este lentă. Cu toate acestea, reapariția virusului și noile restricții riscă să oprească această mică îmbunătățire, potrivit AFP.

Coronavirus SUAFoto: Vanessa Carvalho / Shutterstock Editorial / Profimedia

Rata șomajului a scăzut la 6,9% în octombrie de la 7,9% în septembrie.

Această scădere, mult mai mare decât ușoara scădere așteptată, este publicată în timp ce Statele Unite așteaptă în continuare să afle numele noului său președinte, Donald Trump sau Joe Biden, la trei zile după alegeri.

Economia SUA a creat în același timp 638.000 de locuri de muncă, puțin mai puțin decât în ​​septembrie, dar puțin mai mult decât era de așteptat, în special în sectorul timpului liber și hotelier, care suferă în special de criza economică cauzată de pandemie.

Scăderea accentuată a ratei șomajului este o surpriză, deoarece indicatorii arată că redresarea economică din Statele Unite a încetinit de la sfârșitul verii.

O treime din șomerii de lungă durată

Numărul americanilor șomeri este acum de 11,1 milioane, de două ori mai mulți decât în ​​februarie, înainte ca pandemia să închidă economiile din multe state.

Aproape o treime dintre ei sunt șomeri mult timp - mai mult de șase luni -, în creștere bruscă față de septembrie. Acest scenariu este temut de economiști, deoarece cu cât sunteți mai mult timp șomeri, cu atât este mai dificil de găsit un loc de muncă.

Cu atât mai mult cu cât multe sectoare care au angajat foarte mult, începând cu turismul, rămân afectate.

Contaminările Covid-19 sunt, de asemenea, în creștere în Statele Unite, ceea ce ridică frica de noi măsuri de izolare și, prin urmare, de noi concedieri.

Debutul iernii va limita și mai mult activitatea restaurantelor, care își reluaseră servirea, dar în principal pe terasă.

"Riscul unei încetiniri a creării de locuri de muncă este ridicat din cauza creșterii contaminării care va duce la închiderea afacerilor și pierderea locurilor de muncă", a comentat Rubeela Farooqi, analist pentru High Frequency Economics.

De asemenea, avertizează că „scăderea creării de locuri de muncă și absența sprijinului bugetar (din partea guvernului federal) vor contribui fără îndoială la venituri și cheltuieli și vor încetini redresarea economică”.

Forțati la muncă cu jumătate de normă

Măsurile adoptate în martie în giganticul plan de stimulare economică de 2.200 miliarde, ridicate de la 500 miliarde în aprilie, expiră treptat și vor lăsa milioane de șomeri fără venituri și milioane de întreprinderi mici care se confruntă cu probleme de flux de numerar.

Casa Albă și Congresul nu au reușit să cadă de acord înainte de alegerile prezidențiale cu privire la noi măsuri pentru a ajuta financiar gospodăriile, întreprinderile și comunitățile locale.

Noul președinte ales va trebui să reia negocierile, dar perspectiva unui Congres încă împărțit, între democrații care controlează Camera Reprezentanților și republicanii din Senat, pune la îndoială posibilitatea unui acord rapid.

Șeful senatorilor republicani, Mitch McConnell, a declarat vineri dimineață că scăderea șomajului arată că economia SUA se recuperează.

„Cred că avem nevoie de un alt pachet de stimulare”, a spus el într-o conferință de presă, dar „întărește” nevoia unui pachet redus și a unui ajutor orientat.

"Este ceva pe care nici nu ar trebui să-l luăm în considerare", a declarat președintele Camerei Democratice, Nancy Pelosi, la o conferință de presă. Ea pledează pentru un pachet mărit de 2.000 de miliarde de dolari.

Rata șomajului, care a fost de 3,5% în februarie, cel mai scăzut nivel din ultimii 50 de ani, a atins un maxim de 14,7% în aprilie, când au fost adoptate măsuri de izolare în Statele Unite pentru a încerca să încetinească răspândirea virusului și a oprit economia SUA, provocând concedieri masive, adesea temporare.

Șomajul a scăzut în fiecare lună de atunci, dar multe concedieri temporare au devenit permanente, iar 6,7 milioane de americani au lucrat forțat cu jumătate de normă în octombrie, în creștere față de septembrie.

Criza a agravat inegalitățile: rata șomajului este de 6% în rândul persoanelor de origine caucaziană, dar de 10,8% în rândul afro-americanilor.