Președintele belarus Alexandr Lukașenko, fiul său Viktor și alți 13 oficiali ai acestei țări au fost adăugați vineri oficial pe lista neagră a persoanelor sancționate de UE, anunță AFP.

Aleksandr LukasenkoFoto: Russian Presidential Press and I / TASS / Profimedia

Statele membre ale UE și-au dat acordul vineri iar lista actualizată a fost publicată în Monitorul Oficial.

Cei 13 oficiali au fost sancționați și de Canada, în cadrul unui demers comun cu UE.

Ottawa interzicea deja intrarea pe teritoriul său, de la sfârșitul lui septembrie, pentru Alexandr Lukașenko și fiul și consilierul său Viktor Lukașenko, ale căror averi au fost înghețate.

Decizia de sancționare a președintelui Lukașenko și a anturajului său a fost luată în cadrul unei reuniuni a miniștrilor europeni de externe în 12 octombrie, din cauza "refuzului autorităților belaruse de a demara vreun dialog cu opoziția" care contestă rezultatul alegerilor prezidențiale, potrivit șefului diplomației europene, Josep Borrell.

Măsurile care intră în vigoare vineri permite blocarea averilor din UE ale președintelui Lukașenko și fiului său. Potrivit site-ului specializat EU-Observer, familia Lukașenko are interese în două societăți imobiliare din Cipru.

Înghețarea averilor antrenează blocarea conturilor bancare și confiscarea bunurilor persoanelor sau entităților sancționate, precum și înghețarea activelor unei societăți controlate de aceste persoane.