Franța este „țara din Europa cu cel mai mare număr de cazuri” de contaminare de către noul coronavirus de la începutul pandemiei, a declarat joi directorul general al sănătății, Jérôme Salomon, potrivit AFP.

Coronavirus FrantaFoto: Bardos Florent/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Țara a înregistrat 1,6 milioane de cazuri din cele „peste 8 milioane de persoane afectate” pe continent, a detaliat el în timpul unei conferințe de presă la Ministerul Sănătății.

Observând că al doilea val „este brutal și se răspândește rapid”, el a anunțat că au fost înregistrate peste 58.000 de noi infecții în ultimele 24 de ore, un nou record de la lansarea testelor de screening la scară largă.

"58.046 de persoane au primit ieri un rezultat pozitiv", a spus el.

Această tendință sugerează o presiune crescută asupra sistemului spitalicesc: „dacă crește incidența, internările mecanice vor crește câteva zile mai târziu”.

"În 24 de ore, am întâmpinat în spitalele noastre aproape 3.000 de noi pacienți Covid. 447 au fost internați la terapie intensivă", a adăugat Jérôme Salomon, amintind că "unul din patru pacienți care ajung în terapie intensivă nu va supraviețui câteva săptămâni mai târziu ".

Ministrul Educației, Jean-Michel Blanquer, a anunțat, de asemenea, că, pentru a răspunde la agravarea pandemiei, protocolul de sănătate va fi consolidat în liceele franceze, care vor putea trece la mai multe cursuri la distanță, cu condiția 50% din lecții să fie față în față.

Și pentru a ține seama de consecințele crizei asupra pregătirii bacalaureatului, Blanquer a anunțat și adaptări, în special anularea testelor de evaluare, planificate în cei doi ani înainte de Bac, în favoarea evaluării continue.

La Paris, primarul orașului Anne Hidalgo a anunțat joi închiderea „anumitor unități de băut”, a magazinelor alimentare și a restaurantelor de la ora 22:00, pentru a evita „mulțimile”.