Guvernul olandez a anunțat că va revizui dosarele a zeci de ugandezi cărora le-a fost acordat azil după ce a descoperit o rețea infracțională care ajuta pretinșii refugiați să își falsifice orientarea sexuală, relatează Reuters.

Steagul LGBTFoto: Wikipedia

Olanda a început să accepte cereri de azil din partea ugandezilor LGBT în 2014, după ce țara africană a introdus pentru scurt timp pedeapsa cu moartea pentru relațiile sexuale între persoane de același sex, înainte de a renunța la măsură sub presiunea comunității internaționale.

Relațiile între persoane de același sex încă sunt pedepsibile cu închisoare pe viață în Uganda iar activiștii afirmă că și alte legi sunt folosite pentru a discrimina împotriva persoanelor LGBT din această țară.

Săptămâna aceasta Serviciul pentru Imigrație și Naturalizare din Olanda a anunțat că a descoperit o rețea organizată care oferea solicitanților de azil din Uganda documente și instruire despre cum să se comporte ca și când ar fi persoane LGBT.

Tariful solicitat de rețea era de 2.500 de euro de persoană iar guvernul olandez a afirmat că a revizuit 250 de dosare și a identificat 36 de posibile fraude.

Autoritățile au revocat până acum statutul de refugiat al unei persoane și au implementat reguli de evaluare mai stricte pentru ugandezii care solicită azil din cauza orientării lor sexuale.

„Aceste descoperiri au dus la o evaluare mai critică a aplicațiilor pentru vize provenite din Uganda”, a anunțat serviciul de imigrații olandez, precizând că noile reglementări au dus la creșterea numărului de solicitări respinse de la 25% în 2018 la 33% anul trecut.

Activiștii LGBT avertizează însă că acest lucru ar putea duce la respingerea solicitărilor de azil ale unor persoane aflate cu adevărat în pericol și au îndemnat guvernul olandez să exercite precauție date fiind amenințările cu care se confruntă persoanele LGBT în Uganda.

„Ceea ce cred că este cu adevărat rău acum e că un întreg grup de oameni, indiferent dacă pot fi crezuți sau nu, este considerat de neîncredere în prezent”, afirmă Sandro Kortekaas, directorul organizației neguvernamentale LGBT Asylum Support.

Philip Tisma, purtător de cuvânt al unui ONG olandez pentru apărarea drepturilor persoanelor LGBT, afirmă că investigațiile organizației sale arată că serviciul de imigrație olandez nu este suficient de sensibil la diferențele culturale când interoghează solicitanții de azil.

„Îi ceri cuiva dintr-o țară și o cultură diferită care n-a vorbit niciodată cu nimeni despre identitatea sa sexuală să îți povestească despre cum a devenit conștient de orientarea sa sexuală”, declară Tisma.

„Îmi imaginez că vor să fie bine pregătiți pentru acest tip de întrebări. Asta nu înseamnă că nu sunt lesbiene, homosexuali, bisexuali sau transgender”, a adăugat ONG-istul.