Președintele francez Emmanuel Macron s-a declarat miercuri "favorabil" pentru o revizuire "în profunzime" a regulilor care guvernează Spațiul Schengen de liberă circulație în Europa, pledând pentru "un mai mare control" la granițe, scrie AFP.

Emmanuel MacronFoto: S. Caillet / BSIP / Profimedia Images

"În acest sens, voi face primele propuneri Consiliului" European din decembrie, pentru a "regândi organizarea" Spațiului Schengen și pentru a "intensifica protecția noastră comună a granițelor cu o adevărată poliție de securitate la granițele externe", a adăugat el. Cu intenția de a finaliza procesul "sub președinția franceză", în primul semestru din 2022.

Această revizuire trebuie să facă Spațiul Schengen "mai coerent", pentru a "apăra mai bine granițele sale comune", pentru a "articula mai bine" imperativele privind responsabilitatea apărării frontierelor și pentru ca "sarcina să nu fie doar a țărilor de primă intrare".

Macron a pledat de asemenea pentru "intensificarea" luptei împotriva imigrației clandestine și a rețelelor de traficanți "care, din ce în ce mai mult, sunt legate de rețelele teroriste".

Totodată, președintele francez a anunțat dublarea forțelor care controlează granițele Hexagonului, de la 2.400 la 4.800, pentru a lupta împotriva amenințării teroriste, a traficului și a imigrației ilegale.

Decizia a fost motivată de "intensificarea amenințărilor" după recentele atentate, precum cel din Nisa, a argumentat Macron.