Președintele Kosovo, Hashim Thaci, a demisionat cu efect imediat joi, după ce a fost informat că tribunalul pentru crimele de război din Kosovo l-a pus sub acuzare, transmite Reuters.

Hashim ThaciFoto: Armend NIMANI / AFP / Profimedia

”Astăzi am demisionat”, a spus Thaci într-o conferință de presă din capitala Pristina, adăugând că sursele sale l-au informat că instanța pentru Kosovo de la Haga a confirmat punerea sa sub acuzare.

”Nu mi se permite să apar în fața curții ca președinte, așa că, pentru a proteja integritatea statului, demisionez astăzi”, a declarat acesta.

El a precizat că liderul parlamentului va fi președinte interimar până la alegerea altcuiva în funcție.

În iulie, Tachi, fost comandant de rang înalt al grupării de gherilă Armata de Eliberare a Kosovo (KLA), s-a întâlnit cu procurorii din Haga pentru a discuta despre posibile crime de război și infracțiuni împotriva umanității în timpul revoltei Kosovo din 1998-1999 contra conducerii sârbe.

Procurorii îl consideră responsabil de uciderea a aproape 100 de civil. El neagă toată acuzațiile.

Instanța specială a fost înființată la Haga în 2015, pentru a ancheta posibilele crime ale gherilelor KLA în timpul războiului care a dus până la urmă la independența Kosovo. Instanța este sub autoritatea Kosovo, dar în cadrul ei sunt doar procurori și judecători străini.