Preşedintele francez Emmanuel Macron se va deplasa luni la Viena, unde va discuta cu cancelarul austriac Sebastian Kurz despre „iniţiative europene în lupta împotriva terorismului islamist şi a islamului politic”, după ce ţările lor au fost lovite recent de atentate islamiste, a anunţat miercuri guvernul austriac.

Sebastian Kurz si ​Emmanuel MacronFoto: Bertrand GUAY / AFP / Profimedia

Cei doi lideri vor aborda teme privind „combatanţii jihadişti, protecţia frontierelor externe ale Europei, precum şi Turcia”, a declarat pentru AFP un purtător de cuvânt al guvernului austriac, potrivit Agerpres.

Surse din guvernul de la Viena au declarat anterior agenţiei APA că Macron şi Kurz au avut marţi seară o discuţie telefonică şi au în vedere „iniţiative europene comune în lupta împotriva terorismului”.

Capitala Austriei a cunoscut luni primul ei atac terorist islamist, comis de un tânăr albanezo-macedonean cu cetăţenie austriacă şi care a deschis focul asupra persoanelor aflate într-o zonă de recreere cu terase, provocând patru morţi şi 23 de răniţi. El fusese condamnat la închisoare în Austria pentru o tentativă de a se alătura grupării jihadiste Statul Islamic, dar a fost eliberat înainte de termen.

În Franţa au avut loc în ultimele săptămâni mai multe atentate islamiste. Nivelul de alertă antiteroristă a fost ridicat la maxim după atacul de la Nisa, unde un migrant tunisian venit prin Italia a decapitat o femeie şi a ucis încă două persoane într-o biserică.