Două săptămâni de negocieri intense între Londra și Uniunea Europeană cu privire la relația post-Brexitiar una cord nu se întrevede la orizont, în special cu privire la problema sensibilă a pescuitului, consolidând amenințarea unui „fără acord” „cu consecințe potențial devastatoare”, potrivit AFP.

David Frost si Michel BarnierFoto: Profimedia Images

"În ciuda eforturilor UE de a găsi soluții, rămân diferențe foarte grave", a anunțat negociatorul european Michel Barnier într-un tweet, miercuri seară.

„S-au făcut progrese, dar sunt de acord cu Michel Barnier”, a recunoscut câteva minute mai târziu omologul său britanic, David Frost.

Negociatorii întocmesc această evaluare negativă, chiar dacă echipele lor tocmai au petrecut două săptămâni în negocieri non-stop cu speranța de a ajunge la un acord înainte de mijlocul lunii noiembrie.

Această dată este considerată a fi limita peste care un posibil acord comercial nu poate intra în vigoare la timp pentru 1 ianuarie 2021, când Regatul Unit, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, va înceta să mai aplice standardele UE.

Cei doi vor vorbi din nou vineri, înainte ca negocierile să se reia formal duminica în capitala britanică, potrivit unei surse diplomatice.

„David Frost a avut nevoie de timp pentru a explica situația din Londra”, a spus ea.

Potrivit lui Michel Barnier, discuțiile continuă să se împiedice de trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice bogate în pește, garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord.

„Acestea sunt condiții esențiale pentru orice parteneriat economic”, a insistat el, adăugând că UE este „pregătită pentru toate scenariile”. Inclusiv cea a unui „acord negativ”, în ciuda consecințelor sale potențial dezastruoase pentru economiile deja profund afectate de coronavirus.

Francezul a întocmit miercuri un inventar alarmant al acestor discuții cu statele membre, apoi reprezentanți ai Parlamentului European.