Miniștrii economiei din zona euro au avertizat marți seară despre riscul de recesiune legat de al doilea val de pandemie de coronavirus și au cerut menținerea unor politici fiscale favorabile creșterii, potrivit AFP.

Paolo GentiloniFoto: Parlamentul European

"Înăsprirea măsurilor restrictive va avea, desigur, un impact asupra activității economice", a declarat comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, după o videoconferință a Eurogrupului.

El spera, totuși, că șocul economic va fi mai slab decât în ​​primul val. „Există motive să credem că impactul ar putea fi mai mic decât în ​​primăvară. De exemplu, companiile și angajații sunt mai bine pregătiți pentru telemuncă, dar în același timp există incertitudine cu privire la durata celui de-al doilea val", a explicat el la o conferință de presă.

"Sectorul serviciilor și în special cazarea turistică, cultura și petrecerea timpului liber vor fi cele mai afectate", a subliniat el.

Paschal Donohoe, președintele Eurogrupului, care reunește cei 19 miniștri ai economiei din zona euro, și-a reiterat "angajamentul de a continua să urmeze politici de sprijin bugetar fără precedent".

"În mod clar, toate țările europene se află acum în al doilea val al pandemiei. Această deteriorare a situației sănătății apasă asupra economiile noastre și a crescut semnificativ riscul revenirii la recesiune în zona euro", a estimat de asemenea Klaus Regling, director al Mecanismului european de stabilitate (MES), sistemul european de gestionare a crizelor financiare din zona euro.

S-a reamintit, de asemenea, necesitatea implementării rapide a planului european de redresare, decis în această vară, dar blocat în prezent de discuțiile cu Parlamentul European.

"Urgența este absolută pentru a pune în aplicare ceea ce s-a decis în această vară. Nu ne putem permite să amânăm plățile fondurilor europene pe care economiile noastre vor trebui să le înceapă din nou", a avertizat ministrul francez Bruno Le Maire, în o declarație.