Filmați în grabă în mijlocul împușcăturilor în timp ce luptau pentru salvarea primilor răniți, inclusiv a unui ofițer de poliție, doi tineri austrieci au fost salutați marți pentru vitejia lor în timpul atacului jihadist de la Viena, potrivit AFP.

Atac islamist VienaFoto: Joe Klamar / AFP / Profimedia

Într-un videoclip preluat dintr-o clădire adiacentă, cei doi tineri pot fi văzuți alergând în jurul unei intrări de metrou pentru a adăposti trecătorii panicați, în timp ce focuri puternice răsună în stradă.

Ministerul de Interne a confirmat marți, fără să le numească, rolul jucat de acești doi prieteni în timpul atacului armat de luni seara de un tânăr radicalizat din Macedonia de Nord, care a ucis patru persoane înainte de a fi împușcat de poliție.

Mikail Özen și Recep Tayyip Gültekin, austrieci de origine turcă, au decis să meargă „să bea o ultimă cafea” pe foarte plină de viață Schwedenplatz înainte de izolare, spun ei într-un videoclip publicat imediat după atac și care a devenit viral.

La sosirea lor, în această piață foarte aglomerată, aud primele împușcături. „Erau oameni pe pământ, acoperiți de sânge”, spune Mikhail Özen.

Tinerii văd apoi o femeie în vârstă, panicată, care caută un loc unde să se ascundă. În timp ce se îndreaptă spre ea, văd un polițist rănit întins pe jos.

„Nu ne-am putea comporta ca și când nu am fi văzut-o”, comentează tânărul fierbinte. „Am fugit și l-am dus (sprijinindu-l de umeri) la ambulanță”, a spus el, în timp ce împușcăturile continuau pe stradă.

Cei doi prieteni, care sunt și luptători semi-profesioniști în artele marțiale, au cerut unitate între „evrei, creștini și musulmani”.

"Noi, care suntem musulmani și de origine turcă, urâm toate formele de terorism. Suntem cu Austria, cu Viena, respectăm Austria", a spus el în fața camerei.

De asemenea, au fost contactați de președintele turc Recep Tayyip Erdogan, care i-a felicitat prin telefon, a informat presa turcă.