Autorul atacului ucigaș care a lovit orașul Viena luni seară a reușit să „înșele” programul de deradicalizare și pe cei responsabili de urmărirea acestuia, a deplâns ministrul austriac de interne, relatează AFP și Reuters.

Kujtim FejzulaiFoto: Captura Bild.de

Originar din Macedonia de Nord, Kujtim Fejzulai, ucis luni seară de poliție, a fost condamnat în 2019 la 22 de luni de închisoare în Austria, pentru că a încercat să plece în Siria pentru a se alătura Statului Islamic, dar el a fost eliberat anticipat, a explicat ministrul de Interne, Karl Nehammer, în cadrul unei conferințe de presă.

Tânărul de 20 de ani reușise, așadar, să „înșele” programul de deradicalizare și pe cei responsabili de monitorizarea acestuia, a spus ministrul.

A urmat programul de deradicalizare, dar ”în ciuda tuturor semnelor exterioare că se integra în societate, atacatorul a făcut aparent exact opusul”, a spus Nehammer despre Fejzulai.

El postase o fotografie pe Instagram înainte de atac, în care apărea cu două arme.

El a acționat în mod vizibil singur, contrar primelor declarații ale autorităților care lansaseră o vânătoare de oameni pentru a găsi alți suspecți. Nu există dovezi în acest stadiu ale existenței unui al doilea atacator, a spus Nehammer.

Ministrul a anunțat, de asemenea, 18 percheziții și 14 arestări pe parcursul zilei.

Atacatorul a deschis focul în timp ce mulți vienezi se bucurau de un ultim moment de libertate, pe terasă sau în restaurant, înainte de carantină. Era înarmat cu o pușcă de asalt și o centură cu material exploziv.

La locul atacului, un important cordon de securitate a înconjurat marți perimetrul atacului, iar ofițerii caută indicii.

Doliu național

Austria, în stare de șoc, a declarat trei zile de doliu național după ceea ce cancelarul Sebastian Kurz a numit „un atac terorist dezgustător”.

Printre cele patru victime se numără un bărbat și o femeie în vârstă, un tânăr trecător și o chelneriță, a declarat cancelarul Kurz.

Cincisprezece persoane au rămas spitalizate, inclusiv trei în stare critică, potrivit Asociației Spitalului din Viena.

Poliția și soldații au fost mobilizați pentru a proteja clădirile importante din capitală, iar copiii au fost scutiți de școală marți.

"Nu vom fi niciodată intimidați de terorism și vom lupta împotriva acestor atacuri cu toate mijloacele noastre", a spus Kurz.

Acest atac, care a avut loc într-un climat foarte tensionat din Europa, a stârnit un aflux de reacții de solidaritate, de la președintele american Donald Trump și omologul său rus Vladimir Putin și până la toți liderii europeni, Ursula von der Leyen, Emmanuel Macron sau Angela Merkel.

În Franța, trei persoane au fost ucise joi într-un atac cu cuțitul la bazilica Notre-Dame-de-l'Assomption din Nisa (sud-est) de către un tânăr tunisian ajuns recent în Europa.

Cu câteva zile mai devreme, decapitarea lui Samuel Paty, un profesor de istorie care le arătase elevilor săi caricaturi despre Mahomed într-un curs despre libertatea de exprimare, a șocat Franța și nu numai.