După ani de proceduri judiciare, justiția germană a dat undă verde marți construcției celui mai lung tunel feroviar și rutier scufundat din lume, Fehmarn Belt, care va lega Danemarca de Germania, relatează AFP.

Fehmarn Belt va lega Danemarca de GermaniaFoto: Captura Google Maps

Această infrastructură, lungă de aproape 18 kilometri, la care lucrările nu au început încă și a cărei deschidere este programată acum pentru 2029, trebuie să lege insulele daneze Lolland-Falster (la sud de Copenhaga) de regiunea germană Schleswig-Holstein, trecând pe sub Marea Baltică.

În timp ce lucrările din partea daneză urmau să înceapă la 1 ianuarie 2021, cele din partea germană erau încă suspendate din cauza mai multor acțiuni judiciare depuse de ani de zile.

Oponenții proiectului semnat în 2008 între regatul scandinav și Germania au format o alianță pestriță între ecologiști, temându-se de distrugerea florei și faunei, și companiile de feriboturi care, la rândul lor, au privit cu un ochi negativ această potențială concurență a transportului rutier.

Cu toate acestea, cea mai înaltă instanță administrativă germană le-a respins marți argumentele, considerând că nu ar fi de așteptat niciun risc sau degradare majoră, nici pentru transportul maritim, nici pentru natură.

De acum înainte, doar Curtea de Justiție a Uniunii Europene din Luxemburg (CJUE), care urmează să se pronunțe asupra acestei chestiuni în noiembrie, ar putea încetini și mai mult proiectul.

După ani de discuții și abandonarea ideii inițiale de a construi o punte aeriană, Germania și Danemarca au semnat pe 3 septembrie 2008 un tratat de stat care să permită o conexiune mai bună între aceste două țări printr-un tunel scufundat. Ratificarea tratatului a avut loc un an mai târziu.

Consorțiul care îl realizează și din care face parte Vinci ar fi dorit să înceapă să lucreze la mijlocul anului 2020, dar criza de sănătate Covid-19 a întârziat începerea lucrărilor din partea daneză.

Tunelul, care ar trebui să fie operațional la mijlocul anului 2029, va face legătura între Germania și Danemarca în 10 minute cu mașina și 7 minute cu trenul, în loc de o oră cu feribotul pentru a traversa strâmtoarea centurii Fehmarn sau de un ocol de 160 km prin regiunea daneză Iutlanda.

Estimat la un cost global de aproape 8 miliarde de euro, acesta va fi finanțat de danezi și de banii europeni. Cu toate acestea, utilizatorii săi vor trebui apoi să plătească o taxă.