Președintele în exercițiu al Republicii Moldova, Igor Dodon, sprijinit de Partidul Socialiștilor, a lansat marți mai multe mesaje dure la adresa Maiei Sandu, candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, cu care se va confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidențiale. "Nu voi permite să închinăm țara rușilor sau românilor. Frate, frate, dar fiecare stăpân la el acasă (...) Maia Sandu spune că ar vota la un referendum pentru unire. Acum vrea să fie președinte, pentru ce? Ca să lichideze statul?", a transmis Dodon, citat de Unimedia. El a acuzat, într-o conferință de presă, că "așa-numitul Guvern Harvard nu a făcut nimic, a închis spitale, nu a majorat salariile medicilor, iar cetățenii vor afla despre asta".
- "Eu nu voi permite întoarcerea restricțiilor și întoarcerea carantinei. Dar sunt sigur că Maia Sandu va închide țara pe 2-3 luni, după exemplul altor țări europene. Maia Sandu a refuzat să indexăm pensia de două ori pe an. Noi am realizat-o, așa cum am stabilit și în acordul de coaliție. În fiecare sat trebuie să fie școală și grădiniță. Cine le-a închis în peste 180 de sate? Maia Sandu. Ce înseamnă asta? Lichidarea satelor. Noi am alocat peste 300 milioane de lei pentru a nu închide școlile din sate. Dacă revine Maia Sandu la guvernare, închiderea școlilor va continua", a acuzat Dodon.
El a mai spus că nu va permite să "închine" țara românilor.
- "Eu nu voi permite să închinăm țara rușilor sau românilor. Da, ei ne sunt frați. Frate, frate, dar fiecare stăpân la el acasă. Statalitatea pentru mine este o prioritate. Maia Sandu spune că ar vota la un referendum pentru unire. Acum vrea să fie președinte, pentru ce? Ca să lichideze statul? Nu voi permite valori care nu ne sunt propri. Eu nu particip la marșuri gay, așa cum a făcut Maia Sandu”, a mai declarat Igor Dodon.
Dodon a susținut o declarație și în limba rusă.
Maia Sandu, liderul opoziției din Republica Moldova, a câștigat primul tur al alegerilor prezidențiale, cu 31,16% în fața socialistului Igor Dodon, care are 32,61% din voturi. Astfel, actualul președinte Igor Dodon şi candidatul Partidului Acţiune şi Solidaritate, pro-europeana Maia Sandu, se vor confrunta în turul al doilea al alegerilor prezidenţiale, în 15 noiembrie.
dar da, este o greseala a hotnews care nu a mentionat acest lucru
Stapanii lui rusi sunt probabil foarte nemultumiti de esecul sau lamentabil de a fura suficiente voturi in turul 1, desi i-au pus la dispozitie o "echipa de consilieri" venita direct de la sediul FSB acum cateva zile.
Povestea cu "statalitatea" e una care vrea sa induca impresia falsa cum ca Dodon ar fi neutru pe planul relatiilor geo-strategice, dar absolut nimeni nu crede asta, el e un adept al Uniunii Eurasiatice.
Voturile pt Dodon vor veni de la batrani nostalgici dupa vremurile de gratuitate ale URSS, de la minoritari rusi, gagauzi, bulgari, ucrainieni, de la basarabeni "statalisti" care cred ca Unirea cu Romania le va aduce "tiganii din Bucuresti", de la cei convinsi ca "socialismul/comunisimul" e viitorul luminos al omenirii (dar din astia gasesti prin toata Europa din pacate).
Dodon nu ofera speranta de mai bine, ci doar un proiect blocat, un fel de mers continuu pe sarma intre UE si Rusia, ca si cum nimeni n-ar pricepe jocul asta facut de asa zisii "statalisti".
R.Moldova e un stat artificial, creat pt ca URSS a invadat o parte din Romania, nu mai corespunde nici macar pe o treime din suprafata cu ce a fost statul medieval cu acelasi nume.
Intr-o lume haotica si violenta ca cea de azi statele mici si slab conduse ca RM vor fi spulberate, cetatenii lor nu fac decat sa sufere marginalizare si retard economic.
Si asta se vede clar in criza pandemica si economica.
RM are o economie echivalenta cu un judet mare din Romania (gen Cluj/Iasi), poate fi usor integrata in economica Romaniei.
Unirea ar insemna pt basarabeni si dublarea imediata a salariilor si pensiilor, pe langa siguranta de a fi cetateni ai UE/NATO.
Succes dnei Maia Sandu !
1 - el inchina tara rusilors si a DOVEDIT de nenumarate ori
2 - nu sunt adeptul unirii cu Moldova ATM (motive economice, politice... in esenta aia sunt mai saraci , mai corupti si mai comunisti ca noi....), dar Romania si Moldova au o istorie de muuuulte sute de ani, si o istorie bazata pe colaborare nu pe furt si anexare fortata ca-n cazul rusilor. Sa compari o alianta cu Romania cu una cu Rusoa fovedeste o rusofilie scarboasa si o ignorare a istoriei!