Reintrarea în carantină în Anglia, care ar putea arunca țara înapoi în recesiune, este „cu adevărat devastatoare” pentru economia britanică deja în genunchi din cauza pandemiei, a avertizat luni organizația patronală CBI, potrivit AFP.

Spații comerciale din Leeds, Marea BritanieFoto: Andrew McCaren/LNP/ Profimedia Images

Directorul său general Carolyn Fairbairn, care urmează să-și părăsească postul, a fost alarmistă la deschiderea conferinței anuale a CBI.

Această mare masă corporativă se ține online anul acesta și este lansată cu câteva zile înainte de intrarea în vigoare a unui nou blocaj în țară joi, destinat stopării răspândirii rapide a virusului.

Fairbairn a regretat public absența prim-ministrului conservator Boris Johnson, ale cărui relații cu lumea afacerilor au fost furtunoase și care a anulat-o în ultimul moment.

Johnson a fost în cele din urmă înlocuit de ministrul întreprinderilor, Alok Sharma.

"Este păcat că prim-ministrul nu ni se alătură. Sperăm că îl putem auzi" până la sfârșitul conferinței, care durează trei zile, a declarat Fairbairn.

Succesorul său, Tony Danker, ar trebui să facă din aceasta o prioritate pentru a reconstrui legăturile de încredere cu guvernul, după ani de luptă pentru Brexit.

La conferință, gestionarea crizei de sănătate de către guvern a fost puternic criticată de Keir Starmer, liderul partidului laburist de opoziție.

"Nu au învățat. Nu au ascultat. Și nu au condus. Rezultatul este tragic, dar mult prea previzibil", a spus Starmer, acuzând guvernul că a întârziat să ia măsuri ferme împotriva virusului.

Vorbind după-amiaza în Camera Comunelor, Boris Johnson s-a apărat, respingând „orice sugestie că suntem cumva mai încet decât partenerii noștri europeni să acționăm”.

Noile restricții, inclusiv închiderea barurilor, restaurantelor și magazinelor neesențiale cel puțin până la începutul lunii decembrie, vin în cel mai rău moment, în special pentru distribuție, unde ultimele două luni ale anului sunt în mod tradițional cele mai aglomerate.

„Acest lucru va provoca daune de nedescris la începuturile și locurile de muncă din centrul orașului”, a declarat Helen Dickinson, directorul său general.