Un metrou care a deraiat luni lângă Rotterdam, în Olanda, a aterizat în mod miraculos pe sculptura unei cozi uriașe de balenă, evitându-se astfel o catastrofă, relatează AFP.

metrou deraiat salvat de o sculpturaFoto: Captura YouTube

În loc să se prăbușească în apă, cu zece metri mai jos, metroul, după ce a zdrobit un gard, a ajuns prin a fi în mod spectaculos suspendat în aer, cocoțat pe coada argintie a unei balene metalice.

Conductorul, care era singur la bord, a scăpat nevătămat în accidentul care a avut loc la scurt timp după miezul nopții în Spijkenisse.

Ca și cum ar fi un semn al sorții, opera de artă este intitulată „Salvat de coada balenei”.

„Este un scenariu atât de ciudat”, a reacționat Carly Gorter de la autoritatea de siguranță Rijnmond, regiunea Rotterdam.

"Metroul a deraiat și a aterizat pe un monument numit Salvat de coada balenei. Așa s-a întâmplat literalmente (...). Este uimitor", a spus ea pentru AFP.

O anchetă a fost deschisă pentru a determina cauza accidentului.

Sculptura, alcătuită din două cozi uriașe de balenă ieșite din apă, a fost ridicată într-un parc situat sub metroul suspendat.

Arhitectul care a proiectat-o, Maarten Struijs, a spus că a fost impresionat de faptul că opera sa de artă a reușit să susțină greutatea metroului.

"Dacă această coadă nu ar fi fost atât de solidă sau nu ar fi fost așezată atât de jos, atunci conductorul de metrou ar fi căzut de la o înălțime de zece metri și nu cred că ar fi supraviețuit", a declarat M. Struijs pentru AFP. „Dacă ar fi lovit cealaltă coadă, cred că ar fi fost un alt accident”.

Experții și serviciile de urgență s-au deplasat la fața locului pentru a examina modalitățile de extragere a garniturii de metrou.

"Problema este că există apă în jur, deci nu puteți pune o macara acolo", a spus Gorter.

"Este mult vânt acum, aceasta este una dintre problemele cu care ne confruntăm, este un risc și un motiv de îngrijorare", a adăugat ea.

Pentru arhitectul Marteen Struijs, metroul suspendat în aer este în sine un fel de operă de artă. "Nu mi-aș fi putut imagina niciodată așa", a declarat el pentru NOS.