Conservatorii aflați la putere în Polonia au suferit o cădere puternică în sondaje după interzicerea avortului în majoritatea cazurilor, o decizie care a provocat proteste de masă fără precedent, scrie AFP.

Jaroslaw Kaczynski Foto: AGERPRES

PiS, la putere din 2015, beneficiază de susținerea a 30,9% dintre persoanele intervievate, față de 40,5% în urmă cu zece zile, potrivit sondajului comandat de cotidianul Dziennik Gazeta Prawna și postul de radio RMF FM.

Opoziția liberală KO este creditată cu 25,3% din intențiile de vot în cazul unui eventual scrutin, față de 23,3% în precedentul sondaj din 18-19 octombrie.

Pe locul trei se află mișcarea Polonia 2050 care beneficiază de susținerea a 14,7% dintre respondenți, față de 9,3% anterior.

Stânga afișează aceeași susținere, 6%, arată acest sondaj efectuat în 31 octombrie pe un eșantion de 1.000 de persoane.

Un alt sondaj, comandat de cotidianul Rzeczpospolita, afirmă că peste 70% dintre polonezi doresc plecarea lui Jaroslaw Kaczynski din fruntea PiS.

Kaczynski, care este vicepremier însărcinat cu securitatea, este considerat adevăratul decident în toate dosarele importante.

Potrivit analiștilor, în spatele acestei evoluții se află verdictul din 22 octombrie al Tribunalului constituțional care a interzis avortul în cazuri de malformații grave ale fetusului, apreciind că este "incompatibil" cu legea fundamentală.

Sfidând pandemia și amenințărilor grupărilor de extremă dreapta, sute de mii de persoane protestează de la decizia Tribunalului în întreaga Polonie, dintre care 100.000 vineri în Varșovia, potrivit primăriei.

Duminică, militanții pro-avort care animă aceste proteste și-au schițat programul de revendicări.

Printre revendicări figurează în special dreptul la avort, drepturi pentru comunitatea LGBT, stat laic, sfârșitul finanțării publice pentru Biserică și renunțarea la predarea religiei în școli.

În Polonia au loc anual mai puțin de 2.000 de avorturi legale, potrivit statisticilor oficiale. Organizațiile feministe apreciază însă că există peste 200.000 de avorturi anual, ilegale sau efectuate în străinătate.

După publicarea în monitorul oficial, decizia Curții Constituționale va conduce la interzicerea avortului, cu excepția violului, a incestului sau atunci când viața mamei este în pericol.