Georgienii au început să se prezinte la urne sâmbătă pentru alegeri legislative cu un rezultat incert, în timp ce opoziţia a reuşit să se unească împotriva partidului la putere condus de cel mai bogat om din această ţară din Caucaz, din ce în ce mai nepopular, relatează France Presse, preluată de Agerpres.

Bidzina IvanişviliFoto: Mikhail Japaridze / TASS / Profimedia

Secţiile de votare s-au deschis la ora 4.00 GMT şi se vor închide la 16.00 GMT, când sunt aşteptate primele exit-poll-uri.

Observatori internaţionali ai Organizaţiei pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) au fost desfăşuraţi pentru a urmări scrutinul, ale cărui rezultate preliminare nu vor fi cunoscute decât după miezul nopţii ora locală.

Georgia, o ţară muntoasă de aproximativ patru milioane de locuitori, este un exemplu rar de democraţie printre fostele republici ale URSS, dar rămâne regulat zguduită de manifestaţii antiguvernamentale.

Două personalităţi domină acolo viaţa politică: fostul preşedinte în exil Mihail Saakaşvili, în vârstă de 52 de ani, cu o carieră politică extravagantă în Ucraina în ultimii ani, şi miliardarul Bidzina Ivanişvili, în vârstă de 64 de ani, fost prim-ministru.

Formaţiunea lui Saakaşvili, Mişcarea Naţională Unită (MNU), a reuşit să adune mai multe grupuri de opoziţie în acest an pentru a se confrunta cu Visul Georgian al lui Ivanişvili, la putere din 2012.

Forţat să plece în exil în 2013 după al doilea mandat temându-se că va fi arestat sub acuzaţia de abuz de putere, Mihail Saakaşvili ia în considerare să se întoarcă şi să fie numit în funcţia de prim-ministru, în cazul victoriei la alegerile legislative.

În opt ani la putere, popularitatea partidului Visul Georgian s-a prăbuşit pe fondul stagnării economice şi acuzaţiilor de subminare a democraţiei. Liderul său, Bidzina Ivanişvili, este criticat că exercită presiuni asupra adversarilor şi favorizează corupţia.

"Un oligarh ce deţine 40% din bogăţiile ţării pe care şi-a însuşit-o şi o conduce ca fieful său", a declarat Saakaşvili, intervievat de AFP.

Potrivit estimărilor, opoziţia are un avans scurt în intenţiile de vot, dar Visul Georgian îşi poate mobiliza "resursele financiare şi administrative" pentru a-i învinge pe adversari, crede expertul Gia Nodia.