Un puternic cutremur cu magnitudinea 7 pe scara Richter a zguduit vineri vestul Turciei și a provocat prăbușirea mai multor imobile, au anunțat Institutul american de geofizică (USGS) și presa turcă, preluate de AFP.

Cutremur TurciaFoto: Handout / AFP / Profimedia

Imagini live cu operațiunile de salvare, transmise de CNN Turk

Cutremurul, care a fost resimțit de la Istanbul până la Atena, s-a produs în marea Egee, la sud-vest de Izmir, al treilea cel mai mare oraș al Turciei, și în apropiere de insula greacă Samos.

---------------------------

23:50 Bilanțul morților a urcat la 17 în Turcia, potrivit autorităților. Alte 763 de persoane au fost rănite

21:10 În Turcia, potrivit Agenţiei guvernamentale pentru situaţii de catastrofă (AFAD), au murit cel puțin 12 persoane, dintre care una înecată, iar alte 475 au fost rănite (AFP)

UPDATE 18:50 Bilanțul victimelor la Izmir este în creștere: cel puțin 12 morți și 419 răniți.

UPDATE 18:26 Numărul răniților din Turcia a ajuns la 321. 17 clădiri au fost distruse sau avariate, potrivit declarațiilor oficialilor.

UPDATE 18:13 Doi morți și 10 răniți au fost raportați și în insula Samos, potrivit presei elene. Este vorba de doi adolescenți care și-au pierdut viața după ce un zid s-a prăbușit peste ei în timpul cutremurului.

UPDATE 18:03 Potrivit ultimelor informații oficiale citate din presa turcă 6 persoane au murit și 257 au fost rănite.

UPDATE 18:00 Ministerul Afacerilor Externe anunţă că, până la acest moment, autorităţile turce, respectiv autorităţile elene nu au notificat misiunile diplomatice sau consulare ale României în cele două state cu privire la existenţa unor cetăţeni români printre persoanele afectate de seismul de vineri, iar la nivelul misiunilor ţării noastre nu au fost primite solicitări de asistenţă consulară.

UPDATE 16:03 Cel puțin patru persoane au murit și 120 sunt rănite, potrivit unui prim bilanț publicat de ministerul turc al Sănătății.

"Din păcate, patru dintre concetățenii noștri și-au pierdut viața în cutremur (...) În total, 120 dintre concetățenii noștri au fost răniți", a precizat ministrul Fahrettin Koca, pe Twitter.

UPDATE 15:13 Un "mini-tsunami" s-a produs pe insula grecească Samos din marea Egee, unde sunt raportate pagube materiale, potrivit televiziunii publice grecești Ert, citată de AFP.

UPDATE 15:03 "La acest stadiu, am primit informații potrivit cărora șase imobile s-au prăbușit la Bornova și Bayrakli", în provincia Izmir, a precizat ministrul turc de Interne Süleyman Soylu, pe Twitter.

"Unii dintre concetățenii noștri sunt prinși sub dărâmături", a adăugat ministerul Mediului Murat Kurum, care a vorbit însă de doar cinci imobile prăbușite.

Autoritățile turce afirmă că seismul a avut magnitudinea de 6,6 pe scara Richter. Potrivit USGS, cutremurul a avut loc la o adâncime de circa zece kilometri.

Guvernatorul Istanbulului, Ali Yerlikaya, a afirmat că nu s-au constatat pagube în capitala economică a țării.

Turcia este situată într-una dintre cele mai active zone seismice din lume. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit nord-vestul țării și a ucis peste 17.000 de oameni, dintre care o mie în Istanbul.

În 2011, un cutremur de 7,1 pe scara Richter s-a produs în provincia Van (est), ucigând peste 600 de oameni.

Primele informații din Grecia nu indică victime, potrivit presei care citează autoritățile locale. Grecia este situată pe importante falii geologice iar cutremurele sunt foarte frecvente, în special în mare, majoritatea fără victime.