Oficialii americani au fost avertizați luna trecută cu privire la o amenințare activă la adresa celor mai înalți lideri ai Pentagonului pe solul Statelor Unite, potrivit mai multor oficiali familiari informați direct asupra subiectului, relatează NBC News.

Foto:

Unii oficiali au declarat că informările sugerează că amenințarea, care rămâne activă, ar putea fi un răspuns la asasinarea din luna ianuarie a generalului iranian Qassem Soleimani deși informațiile nu au stabilit o legătură certă.

Informările au sugerat de asemenea că sunt vizați lideri militari care au fost implicați în decizia și operațiunea de ucidere a lui Soleimani, potrivit oficialilor americani chestionați de NBC News.

Rapoartele au inclus de asemenea informații despre o listă, alcătuită de adversarii SUA, cu numele liderilor militari vizați.

Secretarul apărării american, Mark Esper, a fost săptămâna aceasta într-un tur al Orientului Mijlociu și Asiei de Sud iar itinerariul său a fost mai secretizat decât de obicei, sugerând posibile îngrijorări privind securitatea.

Reporterilor care au călătorit alături de Esper nu li s-a permis să relateze despre vizitele sale în Bahrain și Israel până când acesta nu a părăsit țările respective deși secretarul apărării american a petrecut două nopți în regatul din zona Golfului.

Informările din partea FBI, CIA și a unor oficiali americani au avut loc după un incident din 22 septembrie în care a fost implicat un înalt lider de la Departamentul apărării.

Acesta a părăsit Pentagonul în seara acelei zile într-un SUV negru cu plăcuțe de înmatriculare guvernamentale condus de un membru al echipei sale de securitate când un vehicul necunoscut a început imediat să îl urmărească.

Șoferul, identificat drept cetățean iranian, se afla într-un vehicul cu numere emise de statul american Virginia și a condus în spatele mașinii guvernamentale între 8 și 11 kilometri, pe alocuri conducând agresiv, potrivit unui raport oficial al incidentului creat de Pentagon.

Oficialii din FBI și Pentagon nu s-au putut pune de acord dacă aceasta a fost o tentativă serioasă de a viza un lider al Departamentului apărării, potrivit oficialilor chestionați de NBC News, aceștia afirmând că Pentagonul a fost mai îngrijorat de incident.

Investigația FBI a concluzionat că incidentul nu face parte dintr-o amenințare mai amplă împotriva unor înalți lideri militari și că nu are legătură directă cu Iranul, potrivit oficialilor americani, aceștia neputând însă explica discrepanța între opinia Pentagonului și a FBI-ului.

Pentagonul a emis o alertă de atenționare angajaților săi după incident și a distribuit informațiile cu privire la acesta agenților federali.

Citește și: