Acuzată de multă vreme de susținerea puterii ultraconservatoare, Biserica Catolică din Polonia este printre principalele ținte ale protestelor masive împotriva interdicției aproape totale a avortului într-o țară considerată un bastion al catolicismului în Europa, scrie AFP.

HotNews.roFoto: Hotnews

Sfidând pandemia și restricțiile în vigoare în întreaga țară, zeci de mii de polonezi au ieșit de opt zile pe străzi pentru a protesta împotriva deciziei Tribunalului Constituțional de a interzice avortul în cazurile de malformații grave sau ireversibile ale fătului.

Multe lăcașe de cult au fost marcate cu inscripții care acuză Biserica Catolică de promovarea „iadului femeilor” iar numeroși protestatari au demonstrat cu pancarte și au lansat apeluri anticlericale.

În unele locuri, liturghiile duminicale au fost întrerupte de activiști care au pătruns în biserici, situație fără precedent în istoria modernă a țării, imaginile viralizându-se pe social media.

Aceste atacuri au provocat o reacție fermă din partea guvernului și au mobilizat grupuri de extremă dreaptă, autoproclamate „apărătoare ale credinței”, acestea ciocnindu-se deja cu protestatarii.

Președintele conservator Andrzej Duda a condamnat „insultele față de simțămintele religioase și profanarea lăcașurilor de cult”, în timp ce liderul partidului conservator Dreptate și Justiție (PiS), Jaroslaw Kaczynski, a denunțat „încercările de a distruge țara așa cum o cunoaștem noi ”.

Kaczynski, vicepremier responsabil de securitatea națională în cabinetul Morawiecki, și-a chemat susținătorii să „apere bisericile” chiar înainte de marile proteste anunțate vineri.

„Festivalul ipocriziei”

Biserica „nu mai este considerată o instituție religioasă, ci una de influențare a politicii”, a declarat pentru AFP Adam Szostkiewicz, observator și analist al vieții ecleziastice.

Potrivit acestuia, revoltele din ultimele zile încununează o serie de scandaluri în care a fost implicată Biserica Catolică din Polonia, printre acestea numărându-se acuzațiile de pedofilie, lupta împotriva „ideologiei LGBT” sau urmărirea unor câștiguri materiale și politice.

„Diferite pârâuri au format acest mare râu (al revoltei)”, spune Szostkiewicz.

Episcopia poloneză a salutat „cu satisfacție” decizia Tribunalului care, în conformitate cu dorințele PiS, restricționează dreptul la avort doar la cazurile de pericol pentru viața mamei și la sarcinile rezultate din viol sau incest.

Poziția clerului a fost primită ca „un festival al ipocriziei” de către tinerii manifestanți, potrivit lui Szostkiewicz, chiar dacă, de atunci, unii episcopi și-au nuanțat mesajul sau au cerut „să se calmeze conflictul”.

Purtătorul de cuvânt al episcopiei, părintele Leszek Gesiak, a declarat presei că „nu Biserica a început acest război. Nu l-am vrut".

„Generația .JPG”

Născuți după căderea comunismului în 1989, călătorind, cunoscând democrația liberală și laică, „tinerii sunt mult mai secularizați decât generația părinților sau a bunicilor lor, adesea impregnați mai mult de cultura europeană, britanică sau americană decât cea poloneză”, a declarat pentru AFP Mikolaj Czesnik, directorul Institutului de Științe Sociale din Varșovia.

„Este o ruptură culturală și tehnologică. Acești tineri sunt pur și simplu altundeva”, insistă el.

Nu mai este o „generație JPII (n.r. Papa Ioan Paul al II-lea)”, ci cea .JPG”, notează ziarul de stânga Krytyka polityczna. Le este greu să accepte alianța statului și a altarului atunci când constituția vorbește despre „autonomia” și „cooperarea” lor.

Potrivit unui sondaj recent, 66% dintre polonezi dezaprobă verdictul Curții Constituționale în timp ce 69% dintre aceștia doresc un referendum privind dreptul la avort.

„A rămâne în brazdele trase de domnul Kaczynski, ar putea marca sfârșitul complet al autorității Bisericii”, estimează domnul Szostkiewicz.

În Polonia, a cărei legislații anti-avort era deja printre cele mai restrictive din Europa, există mai puțin de 2.000 de avorturi legale pe an, potrivit datelor oficiale.

Organizațiile feministe estimează însă că peste 200.000 de întreruperi de sarcină sunt efectuate ilegal sau în străinătate anual.

Citește și: