"Dacă continuăm așa, se riscă să se moară în ambulanță sau acasă, cum s-a întâmplat în primăvară". Milano și Lombardia se întorc la situația din martie și aprilie: Maurizio Viecca, medic primar la secția de cardiologie de la Spitalul "Luigi Sacco" din Milano, cere să se intervină imediat, deoarece spitalele din Milano "sunt în colaps, nu mai este loc pentru pacienți", potrivit Il Fatto Quotidiano, citat de Rador.

Protest impotriva restrictiilor la MilanoFoto: Cozzoli Carlo-IPA / Abaca Press / Profimedia Images

Miercuri, numărul de noi infecții în oraș a crescut la 1.092, iar dacă vorbim și despre periferii au fost stabilite 2.708 de noi infecții. În întreaga regiune Lombardia au fost depășite pentru prima dată 7.000 de cazuri noi în 24 de ore (+7.558) și au fost efectuate 40.000 de teste. Numărul de paturi din spitale ocupate de pacienții cu COVID-19 este, de asemenea, foarte ridicat: sunt peste 3.000 în toată regiunea (cu o creștere de 300 de spitalizări în 24 de ore).

Consilierul Ministerului Sănătății, Walter Ricciardi, a evocat marți un "lockdown pentru Milano și Napoli", având în vedere evoluția infecțiilor. Primarii ambelor orașe, Giuseppe Sala și Luigi de Magistris, au scris o scrisoare adresată direct ministrului Sănătății, Roberto Speranza, pentru a cere clarificări.

Posibilitatea închiderii complete a orașului Milano a fost deja respinsă de primarul Sala, cel puțin deocamdată: "Din ceea ce observ, este o alegere greșită".

"Criza din spitale nu depinde atât de mult de locurile libere sau nu, ci de lipsa de personal. Mulți lucrători din domeniul sănătății s-au îmbolnăvit, în procente care nu au existat în primăvară, deoarece virusul a circulat mai puțin în Milano", explică Viecca, intervievat de Agenția Agi. Potrivit medicului primar, trebuie adoptate imediat soluții pentru a evita scenarii și mai rele: "Trebuie să reducem imediat contactele, în primul rând în transportul public. La Milano trebuie deschisă Zona C, trebuie folosite autobuze private de uz turistic", sugerează Viecca.

Însă, medicul insistă în special asupra unui concept: "Este nevoie de controalele forțelor de ordine".

Motivul? "Dacă 95% dintre oameni ar folosi măști standard, am avea mii de decese în minus și un lockdown ar fi decisiv și scurt, după cum arată un studiu al Universității din Washington". "Controlul utilizării măștilor și sancțiunile pentru cei care nu le poartă sau le poartă incorect este o datorie socială, dar și morală pentru instituții", concluzionează Viecca.