Deputații europeni, susținătorii unui mecanism puternic de condiționare a acordării fondurilor europene de respectarea statului de drept, nu au reușit joi să ajungă la un acord cu statele membre, prelungind discuțiile care paralizează adoptarea bugetului Uniunii și planul de recuperare post-Covid, potrivit AFP.

Parlamentul EuropeanFoto: Captura europarl.europa.eu

"Nu am ajuns la un compromis astăzi. Totul rămâne deschis", a declarat negociatorul-șef al Parlamentului, Petri Sarvamaa, pe Twitter, după o nouă rundă de negocieri cu guvernele celor douăzeci și șapte de state.

Germania, care deține președinția rotativă a UE, a fost optimistă: „discuțiile (sunt) foarte constructive și productive” înainte de reluarea discuțiilor „săptămâna viitoare” , a comentat un purtător de cuvânt.

Berlinul propune un mecanism care să permită reducerea sau suspendarea plăților de fonduri în cazurile în care are loc încălcarea de către un stat membru a principiilor statului de drept: independența sistemului judiciar, libertatea presei etc.

Această propunere a fost adoptată la sfârșitul lunii septembrie de către statele membre, în ciuda opoziției a nouă țări, cu Ungaria în frunte. Însă acest mecanism face obiectul unor discuții cu Parlamentul European și cu Comisia pentru a fi integrat în bugetul multianual al UE 2021-2027.

Cu toate acestea, Parlamentul consideră că propunerea este insuficientă: denunță o definiție prea restrânsă a încălcărilor - de facto redusă la acte de corupție - și posibilitatea ca mai multe țări să blocheze posibile sancțiuni, care ar fi luate cu o majoritate calificată.

Deputații solicită consolidarea textului înainte de aprobarea bugetului UE: acest buget multianual de 1,074 miliarde de euro, care este susținut de planul de redresare economică de 750 de miliarde de euro, necesită și acordul deputaților afirmă doar în unanimitate.

Ungaria și Polonia, acuzate că subminează independența justiției, au votat împotriva propunerii germane privind statul de drept.

Ca reacție, Budapesta și Varșovia refuză deocamdată să dea undă verde - esențială - unei decizii care autorizează UE să se îndatoreze și să își mărească resursele pentru a finanța planul de redresare. Acest text trebuie aprobat de toți cei 27 înainte de a fi ratificat de toate parlamentele naționale.