Renumitul epidemiolog din SUA, Anthony Fauci, a criticat politica eronată a administraţiei preşedintelui Donald Trump în faţă epidemiei de COVID-19 şi a spus că regretă că măştile de protecţie nu sunt folosite din motive politice, potrivit Mediafax.

Donald Trump si Anthony FauciFoto: REX / Shutterstock Editorial / Profimedia

„Oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti”, spune acesta.

n timpul unei conferinţe virtuale găzduite de Universitatea din Melbourne, Fauci a lăudat eforturile Australiei şi Noii Zeelande împotriva pandemiei, recunoscând că nu poate spune acelaşi lucru despre ţara sa, potrivit agenţiei spaniole EFE.

Î

„Aş vrea să spun acelaşi lucru şi despre Statele Unite. Dar cifrele vorbesc de la sine,” a spus el, făcând referire la cele aproape 9 milioane de cazuri şi peste 228.000 de decese din cauza COVID-19.

Fauci a spus că măştile, care sunt esenţiale pentru a preveni răspândirea COVID-19, „au devenit aproape o declaraţie politică” în SUA.

„De fapt, oamenii au fost ridiculizaţi pentru că purtau măşti. Depinde de ce parte a unui anumit spectru politic vă aflaţi, ceea ce este atât de dureros pentru mine ca medic, om de ştiinţă şi persoană de sănătate publică,” a adăugat el.

În SUA există, de asemenea, o mişcare anti-vaccin, unde există o puternică polarizare asupra politicilor împotriva COVID-19 adoptate de administraţia Trump.

„În acest moment, există reticenţa de a face vaccinul,” a spus Fauci. „Parţial alimentată de semnale mixte care apar de la guvern, care nu este de ajutor,” în contextul în care sarcina de a fixa o politică unificată împotriva pandemiei este îngreunată de independenţa pe care o are fiecare stat federal american în adoptarea deciziilor.

Fauci a remarcat că lipsa strategiilor în faţa pandemiei a fost evidentă atunci când Statele Unite au încercat să-şi redeschidă economia, fără să urmeze întotdeauna recomandările referitoare la modul în care trebuie făcut acest lucru în condiţii de siguranţă.

Criticat de Trump

Președintele american Donald Trump l-a atacat recent pe doctorul Anthony Fauci, o figură respectată în Statele Unite și membru al celulei de criză a Casei Albe pentru criza coronavirusului, scrie AFP.

"Oamenii s-au săturat de Covid", a afirmat Trump, într-o convorbire telefonică cu membrii echipei sale de campanie, relatată de presa americană.

"Oamenii spun: +lăsați-ne în pace+. S-au săturat. S-au săturat să-l audă pe Fauci și pe toți acești idioți", a adăugat el, potrivit Politico.

Fauci "e aici de 500 de ani", l-a ironizat președintele pe expertul în vârstă de 79 de ani, care se bucură de o recunoaștere internațională și care conduce Institutul de boli infecțioase.