Administraţia preşedintelui Donald Trump a informat Congresul privind intenţia sa de a vinde avioane de vânătoare de ultimă generaţie F-35 Emiratelor Arabe Unite (EAU), un plan care îngrijorează Israelul, a declarat joi un ales american, relatează AFP.

F-35 pe portavionFoto: Captura YouTube

Achiziţionarea de către EAU "a acestei tehnologii va modifica într-un mod semnificativ echilibrul de forţe în Golf şi va afecta avantajul militar al Israelului", principalul aliat al Washingtonului în regiune, şi-a exprimat îngrijorarea alesul democrat Eliot Engel într-un comunicat.

"Să ne grăbim să vindem aceste aparate nu este în interesul nimănui", a adăugat Engel, subliniind consecinţele pe care această tranzacţie le-ar putea avea, în special dacă alţi aliaţi arabi ai SUA vor cere şi ele să cumpere avioane F-35.

"Preţul normalizării relaţiilor cu Israelul va fi o proliferare a armamentului avansat? Este acest lucru rezonabil", s-a întrebat el, potrivit Agerpres.

Departamentul de Stat, care anunţă de obicei vânzările de arme către alte ţări, nu a dezminţit informaţia, subliniind că acestea sunt anunţate o dată ce Congresul este notificat oficial.