Europenii au raportat joi „progrese bune” în negocierile post-Brexit cu Regatul Unit, cu excepția mai multor aspecte cheie, inclusiv în domeniul pescuitului, întrucât discuțiile ajung la „o fază critică”, potrivit AFP.

Ursula von der Leyen si Charles MichelFoto: Profimedia Images

"Facem progrese bune, dar în ceea ce privește cele mai importante două subiecte de condiții concurențiale egale și de pescuit, am dori să vedem mai multe progrese", a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în cadrul reuniunii după un mini-summit UE-Canada.

Marea Britanie, care a părăsit oficial UE la 31 ianuarie, continuă să aplice standardele europene până la sfârșitul anului. De atunci, Londra și Bruxelles s-au luptat să negocieze un acord comercial care va intra în vigoare la 1 ianuarie 2021, pentru a evita o plecare potențial devastatoare, fără acorduri economice.

Negocierile au intrat „acum o săptămână” într-o „fază critică și intensivă”, a subliniat Von der Leyen joi.

Ei încă se confruntă cu trei subiecte: accesul europenilor la apele britanice bogate în pește, garanțiile cerute la Londra în ceea ce privește concurența și modul de soluționare a litigiilor în viitorul acord.

Acest mecanism de soluționare a litigiilor, care ar fi utilizat în cazul în care una dintre cele două părți nu își respectă angajamentele, în special în ceea ce privește concurența, este „crucial”, a insistat președintele Comisiei. „Acesta va fi domeniul în care va trebui să lucrăm în profunzime în zilele următoare”.

De la începerea negocierilor, UE a solicitat Curții sale de Justiție (CJUE), cu sediul la Luxemburg, să rămână competentă în cadrul acestui mecanism imediat ce vine vorba de interpretarea dreptului european, la care se referă Londra când se opune în numele suveranității sale.

Potrivit mai multor surse europene, Bruxellesul studiază acum posibilitatea de a nu menționa CJUE în textul viitor și, de asemenea, de a evita orice referire la „dreptul comunitar”, ceea ce ar duce la neacordarea unui rol Curții.

"Soluțiile sunt posibile pentru a obține rezultatul, ceea ce înseamnă că nivelul nostru de cerință de reglementare și jurisprudențială este aplicat", a declarat miercuri secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clément Beaune, chestionat de senatori cu privire la rolul CJUE în textul acordului viitor.

Europenii si-au stabilit termen până la mijlocul lunii noiembrie pentru a încheia un acord.