Autoritățile și conservaționiștii din Botswana au lansat o investigație după ce au descoperit carcasele a zeci de vulturi pe cale de dispariție, existând suspiciuni că aceștia ar fi fost otrăviți, transmite AFP.

Vultur cu spinarea albaFoto: Pikist.com

Motshereganyi Kootsositse, directorul BirdLife Botswana, a relatat că răpitori au fost descoperiți săptămâna trecută într-o regiune din nord-estul țării.

„Pe 22 octombrie, cel puțin 55 de vulturi cu spinare albă au fost găsiți morți, posibil din cauza otrăvirii”, a declarat acesta pentru AFP.

Moartea vulturilor din cauza otrăvirii nu este un fenomen neobișnuit în Botswana.

„Numărăm adesea vulturi morți în toată țara. Situația se înrăutățește, numărul vulturilor scade pe scară largă din cauza otrăvirii si utilizării greșite a produselor chimice agricole", a mai declarat directorul BirdLife.

În luna iunie a anului trecut au fost găsite un număr record de 537 de cadavre în rezervația de vânătoare Chobe din nordul Botswanei. Vulturii mâncaseră carcasa a trei elefanți uciși de braconieri.

Potrivit lui Kootsositse, studiile au arătat că otrăvirea și comerțul cu produse pentru medicina tradițională sunt responsabile de 90% din decesele vulturilor din Africa.

Vulturul cu spinarea albă, numit și vulturul african, se află pe „lista roșie” a speciilor de păsări pe cale de dispariție, întocmită de Uniunea Internațională pentru Conservarea Naturii.

În septembrie, autoritățile din Botswana, o țară fără ieșire la mare situată între Zambia, Namibia și Africa de Sud, au anunțat că sute de elefanți găsiți morți în nordul regiunii Delta Okavango au murit din cauza unei bacterii.