Agenții de securitate au fost chemați să intervină în plenul Camerei inferioare a Parlamentului de la Varșovia, după ce aleșii opoziției au protestat față de interzicerea aproape totală a avorturilor în ședința de marți. ”Rușine!” și ”Asta-i război!” scria pe bannerele afișate de parlamentarii opoziției, potrivit Polskie Radio și BBC News.

Protest in Polonia (sursa twitter)Foto: Hotnews

În același timp, femeile din Polonia se pregătesc să intre în grevă în semn de protest față de recenta decizie a Curții Constituționale. A fost a șaptea zi consecutivă de demonstrații împotriva deciziei Curții potrivit căreia întreruperea de sarcină în cazul în care fătul prezintă malformații congenitale este neconstituțională.

Practic, avortul mai este permis în această țară predominant catolică doar în cazul violului și incestului.

Tensiunile din stradă s-au mutat marți în Parlament după ce deputatul de stânga Joanna Scheuring-Wielgus a inițiat o moțiune prin care cerea ca forul legislativ să dezbată un proiect care să facă legea avortului mai permisivă.

Un grup de femei din opoziție au înconjurat băncile în care stăteau conservatorii și au afișat bannere pe care scria ”Avort legal!”, în timp ce strigau ”Acesta este război!”.

Liderul partidului aflat la putere, Lege și Justiție, Jaroslaw Kaczynski, considerat a fi adevăratul lider care face jocurile, a spus că decizia Curții Constituționale este ireversibilă.

El i-a acuzat pe protestatari că încearcă să demoleze Polonia și le-a cerut polonezilor să apere ”națiunea și biserica”.

Un sondaj recent publicat de Gazeta Wyborcza indică faptul că 59% dintre cei chestionați cred că noile reglementări privind avortul au mers prea departe. Dintre statele UE, Polonia are cea mai strictă lege în acest domeniu.